~Selamat Datang ke Dapur Eina & Family~






Terima Kasih Daun Keladi...

Sunday, March 6, 2011

CUCUR NASI IKAN BILIS


Assalamualaikum dan selamat petang..sorry banyak2 bcoz akhir2 ni x sempat nak update blog...banyak benda yang eina perlu settle...hehehe..ngalahkan wanita pertama busy nye....Ni pun curi2 masa untuk buat N3...sian pulak pada yang dok tertunggu2 nak tengok dan cari idea apa yang nak masak hari ni kan?macam la blog Eina ni best sangat...hehehe

Untuk sarapan pagi ni Eina buat CUCUR NASI IKAN BILIS....memang mabeles...kalau masa panas2 lagi tu kan..kat luar rangup,kat dalam lembuttttttttttt je...pastu bila dah sejuk pun xde lah keras kejung je..memang maintain lembutnye..sedappppppppp....dah ramai yang cuba buat resepi ni..Eina je baru terhegeh2 nak buat..ekekeke....

Resepi ni Eina skodeng dari dapur Kak Yatie yang amat teror buat kuih talam tuh..hishh x caya???cuba g jalan2 kat dapur dia tuh...hasil kerja tangan dia memang halussssssssss....hehehe..cam iklan nescafe....

Jomlah layan resepi dulu...Kak Yatie ku sayang...mintak halal ekk..nak C&P nih...time kasih bebanyak sebab share resepi yang sedap nih....


CUCUR NASI IKAN BILIS
Bahan-Bahan
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn air
  • 1 biji bwg besar
  • 2 biji bwg putih
  • 1/2 cwn ikan bilis
  • 2 1/2 cwn tepung gandum
  • 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
  • Daun sup/bawang (di hiris halus)
  • sedikit garam
  • Minyak untuk mengoreng
Cara Membuatnya:-
  1. Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
  2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
  5. Saya gunakan tangan saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. Selamat Mencuba...

5 comments:

Deliah's Deli said...

iena...sedap tuh..ujan2 camni pekena ngan kopi panas..perghhh :p~

Nieza said...

assalam ina...salam winduuuu!...haha dh baik dah..tq yer...sedap cucur ni nieza pun suka resepi kak yatie ni.

izahdaut said...

mmg best ni cucur ni..kalau boring2 tak tau nak masak apa makan petang, yang ini la dibuat..hehee

Ayu said...

Assalam eina, waduh cucur nasi sedapnya..kecur lah akak pagi2 ni..belum sarap lagi ni..hehe

eina said...

del: kat tpt del ujan ehh?kat sini panas jer...

nieza: waalaikummussalam....mmg rindu banget...

izahdaut: sedap kan cucur ni?x leh berenti makan

ayu: kak,dah habis dah klau nak bagi pun..hehehe