~Selamat Datang ke Dapur Eina & Family~






Terima Kasih Daun Keladi...

Wednesday, March 9, 2011

STEW AYAM MAMAEINA


Assalamualaikum & selamat malam...apa khabar hari ni??dah makan malam ke???sorry lambat bersiaran hari ni...ada hal sikit...

Tapi hari ni betul2 membuatkan Eina teruja untuk terus berkongsi resepi...sebab apa tau??Eina buka je blog hari ni...dah ada 60 followers...Ya Allah,terperanjat makcik...Alhamdulillah,syukur pada Tuhan..x sangka blog blogger yang masih bertatih seperti baby macam Eina ni pun ade yang nak singgah...(ehh!!betul ke ayat aku ni..hehehe)...terima kasih yang x terhingga buat Encik Ben Ashaari (walaupun saya tau En Ben x singgah kat blog picisan saya ni..hehehe) yang telah melancarkan segmen TERJAH BLOG 2011:KATEGORI IBU...

Ok..kembali pada tajuk yang asal..hehehe...hari ni Eina masak STEW AYAM yang sangat mudah & simple tetapi sangat sedap...tu mengikut kata2 pemakan2 kat rumah ni lah...Eina selalu juga masak STEW AYAM ni sebab dah menjadi lauk feveret anak2...asal resepi ni dari x tau nak masak apa & just campak2 pada mulanya then dah jadi lauk rutin jugaklah kat rumah ni...sampaikan,selagi x habis la lauk & nasi...selagi tu lah anak2 x berhenti makan...hehehe...

Ok...jomlah kite semak resepi..dah melalut-lalut dah ni....


STEW AYAM MAMAEINA
Bahan-bahan untuk perap ayam:-
8 ketul ayam
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat ABC
6-7 sudu besar kicap manis cap kipas udang
Sedikit serbuk lada putih (pepper)

Bahan-bahan tumis:-
Minyak masak untuk menumis
5 biji bawang merah - dihiris halus
3 ulas bawang putih - dihiris halus
1 inci halia - dihiris halus

Bahan-bahan lain:-
1 kiub pati ayam MAGGI @ Knorr
Garam
Gula
Daun sup - untuk hiasan
2 paket kecil cendawan Enoki
1/2 batang carrot - didadu
2 biji kentang - didadu (tapi kali ni Eina x letak,dah habis stock)
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
2 sudu besar tepung jagung + sedikit air
3 cawan air
4-5 biji cendawan shitake - dipotong ikut suka (kali ni Eina x letak,dah habis stock)

Cara-caranya:-

  1. Perapkan ayam dengan bahan2 perap selam1-2 jam....lebih lama lagi sedap...
  2. Panaskan minyak masak dan tumis bahan2 tumis.Tumis hingga garing & naik baunya
  3. Masukkan pula ayam yang telah diperap dan biar selama 5-10 minit @ sehingga bahan perapan tadi sebati dan sedikit kering...
  4. Masukkan air,garam,gula,kiub pati ayam,kentang,cendawan shitake & carrot dan biarkan menggelegak selama 30 minit atau sehingga ayam masak...sebenarnya lebih lama dimasak lebih sedap lauk ni...
  5. Setelah itu masukkan serbuk lada hitam,cendawan Enoki & juga bancuhan tepung jagung dan air.Biar sekejap dan bolehlah ditutup api
  6. Sendukkan di dalam mangkuk yang sesuai dan taburkan dengan hirisan daun sup

8 comments:

YANA SHAIFUL said...

wah..wah..langkah kanan tul yana..tgh duk cari resepi stew ni..eina br buat panas2..mesti best..bleh try ek...:-)

eina said...

cubalah yana..memang best resepi nih..hehehe..angkat bakul sendiri nih

Yat Maria said...

Eina

ishhh stew cam gini..kena ngan sambal kicap..makan taim ujan2 cuaca sejuk...ishhhh nyaman jer... :)

izahdaut said...

stew ayam ni lain sikit neh..biasa warne merah sikit kan..eh ke bukan..ngahahaha..pss..best baca entry jelajah ibu tu..tak pe kawin muda..jangan disesali, kerna ramai yg menyesali kawin lambat tau..hee dan berbanggalah menjadi seorang suri rumah yang padat ilmunya kerna mungkin kita tidak boleh menjadi seorang engineer tetapi insyaAllah kita akan melahirkan 3 orang pula engineer... hubby akak slalu kata gitu..seronok besarkan anak ngan tangan sendrik.betul tak?

Dda Ly said...

adoiyaii masuk dapur ni je saye lapaaaa...nak amkan stew ayam! huhu

meh ke rumah..
~petua kencing manis~
keep in touch ye..♥♥♥

eina said...

yat maria: hehehe..bkn nyaman lagi laling tp dah berpeluh coz pedas..hehehe

izahdaut: a ah lain sikit..biasa memang color merah gitu..tp ni versi campak2 dlm periuk...hehehe...x de la sesal kak,mmg bangga sbb muda2 lagi ank semua dah besar2...insyaallah dgn iringan doa akak n eina..anak2 kita akn berjaya d dunia n akhirat...memang best sgt jaga ank sdri..x yah risau kena pukul n dera ngan org...pstt..anak2 eina nakal sikit..hehehe...

DdaLy: da habis la laling..lain x nak dtg ckp dulu ek..blh masak byk2..hehehe

Nieza said...

uishhhh sedapnya hirup kuah tu yg best tu...hehe

eina said...

nieza: mmg sedap la laling kuah die..memang ank2 eina suka sgt...