~Selamat Datang ke Dapur Eina & Family~






Terima Kasih Daun Keladi...

Friday, March 11, 2011

CHICKEN GINGER SLICE & ONION aka AYAM HALIA


Assalamualaikum n Morning..yuhuuuuuuuuu...wat pe tu??dah breakfast ke semua???

Sabau je la kan..pepagi buta tayang lauk..ni sebenarnya lauk semalam..dah try utk buat entry dari malam tadi..tapi x boleh..nape ntah ngan tenet kat umah ini..memang harus jadi gulai jugak P1 Wimax nih...


Ayam halia ni merupakan menu kegemaran anak-anak jugak....ye lah kan,once kite dah bergelar Ibu...apa yg anak2 suka makan mesti kita cuba untuk masak....biasanya menu ni kami akan order apabila keluar makan kat kedai2 tomyam...kalau order sikit memang x cukupla jawabnya...

So,one day...Eina beli kiub pati ayam Knorr n dapat resepi ni dari buku resepi Knorr...tetapi Eina dah olah resepi ni mengikut kesesuaian anak tekak kat umah ni...hihihi...jom layan resepi dulu..mana lah tau ada yang nak cuba kan...

Pstt...sorry sangat2 kalau mutu pic x elok...Eina pakai kamera tepon cap ayam je ni....kamera Encik hubby tuh Eina x reti nak guna..kang godek2 salah tekan lak..melalak lak kang mulut die...hehehe....



CHICKEN GINGER SLICE & ONION aka AYAM HALIA
Bahan untuk sos:-
1 kiub pati ayam Knorr @ Maggi -dihancurkan
200 ml air + 1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil kicap cair
1 sudu besar sos tiram

Bahan-bahan untuk perapan ayam:-
1/2 kiub pati ayam Knorr @ Maggi - dihancurkan
3-4 keping dada ayam - didadu
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1/2 sudu kecil minyak bijan

Bahan-bahan lain:-
Minyak untuk menumis
2 inci halia muda- dihiris memanjang (Eina letak halia tua,lagi sedap)
5 batang daun bawang - dihiris memanjang (x letak,xde stock)
1/2 biji bawang besar - dipotong bulat
Daun sup - dihiris

Cara-cara membuatnya:-

  1. Perapkan ayam bersama bahan2 perapan selama 1/2-1 jam
  2. Masukkan bahan2 sos kedalam mangkuk ,kacau & ketepikan
  3. Panaskan minyak dalam kuali dan gorengkan halia sehingga terbit bau. 
  4. Ketepikan halia,dan dengan menggunakan minyak yang sama untuk menggoreng halia tadi,masukkan ayam yang telah diperap,goreng dengan api yang besar sehingga ayam tadi masak - lebih kurang 2 minit
  5. Masukkan pula bawang besar dan kacau rata.
  6. Kemudian masukkan bahan2 sos (kacau bahan sos agar tepung jagung menjadi larut dan sebati) ke dalam kuali dan kacau.
  7. Apabila sos menggelegak dan pekat,masukkan daun bawang dan daun sup.
  8. Masak lagi selama 1 minit dan bolehlah ditutup api
  9. Masukkan ke dalam mangkuk@pinggan yang sesuai dan taburkan daun sup di atasnya..emmm yummy...yummy!!!!!


5 comments:

YANA SHAIFUL said...

pehhh..klass nama resepi tu..i like it..hehee

HomeKreation said...

Salam Eina. Anak2 Along pun suka masak ginger. Tak kisah lah gambor pakai handphone pun yg penting original & keikhlasan. Tunggu birthday nanti bodek ler cik abang tu beli digicam...hehe.

azian said...

mama eina...
amboiiii...name glemer abisssss...hehe....along tu montelnya....suke tgok...hehehe

Nieza said...

wah sedap ni...bagus bubuh halia tu buang angin tu...hehe

eina said...

AlongRoz: tq sangat2 sudi singgah sini..nanti lah bday eina nti..kena pandai bodek lah ni..hihihi

azian: heehehe..glemer eh..wakakaka..lucu neh...main taruk je nih...along tu mmg montel yan..x tau lah lebih yeast kot...hihihi

nieza: aah kak..lps makan kentut kuat2..hahaha