~Selamat Datang ke Dapur Eina & Family~






Terima Kasih Daun Keladi...

Tuesday, March 8, 2011

JELAJAH BLOG 2011:KATEGORI IBU



Dah..dah..dia buat lagi dah...ape si BA ni buat kali ni eh???hehehe...bikin havoc je..ape lagi yang dia buat..kalau x JELAJAH BLOG??...kali ni BA buat SESI JELAJAH BLOG 2011:KATEGORI IBU pulak..so sape2 yang nak join boleh klik sini....

Sape yang layak masuk segmen ni??..of coz la kaum ibu...dah namanya pun kategori ibu kan...macam Eina ni la kan...hehehe

Pada entry anda...anda harus:-

Ceritakan secara ringkas mengenai diri anda:-
Eina dilahirkan pada 30hb April 1981 di kampung tercinta Kampung Lati, Pasir Mas,Kelantan....Sejak berumur 13 tahun sudah berdikari kerana bersekolah jauh dari keluarga iaitu Sek Men Dato' Ahmad Maher...sebuah sekolah yang menjadi kebanggaan Eina kerana melahirkan ramai student yang bijak pandai...after form 5 Eina further study kat Universiti Tun Abdul Razak dan amik jurusan Business Studies(Bachelor of Business Administration majoring in Marketing)...pastuh habis je first year Eina amik keputusan yang memeranjatkan seisi keluarga..hehehe...i nak kawin u..gatal punya budak!!!!..hehehe...maklumlahkan..duduk jauh dari keluarga..kalau dah ade kawan..baik kawin dari kita buat benda yg x elok...tapi my hubby memang baik hati bcoz dia bagi Eina complete study...

After that...Eina pernah bekerja di beberapa company d bandar raya Kuala Lumpur n last tempat kerja Eina adalah Kementerian Pertahanan as Pegawai Khidmat Singkat...tetapi dapat berkhidmat 2 tahun je kat sana bcoz deliver baby yang paling kecik n fully breastfeeding..die x nak botol langsung...so Eina terpaksa berhenti..oo i luv that job so much...

Then here I am..as a fully housewife bertauliah yang gantung degree dia kat dinding..hehehe..n now i'm happy with my hubby n my 3 kiddos...semua hero OK!!!lasak la wehh..letih mama dia...

Kenangan manis sebagai ibu:-
Kenangan yang paling manis sepanjang bergelar ibu ialah sewaktu Eina preggy n after that deliver baby....n moment yang paling manis n best tatkala Eina melihat wajah2 anak2 Eina buat pertama kali selepas deliver..memang sweet moments...

Kenangan pahit sebagai ibu:-
Kenangan yang paling pahit n paling Eina x boleh lupa bila anak Eina yang paling kecil kena sawan demam panas masa dia baru berusia setahun...Eina ingat Eina akan kehilangan dia buat selama2nya hari tu..memang panik,x tau nak buat apa n bagai nak luruh jantung ni melihat anak tersayang terpaksa menahan sakit macam tu...

Kata-kata khas buat suami:-
Baba...terima kasih kerana sentiasa berada disisi mama x kira semasa susah n senang...harap jodoh kita berpanjangan n keharmonian rumahtangga kita terjaga..i luv u so much...

Kata-kata nasihat n harapan buat anak:-
Wahai anak2 mama yang mama sayang...along,adik n angah..moga kalian membesar dengan sihat...jadilah anak2 yang mendegar kata,taat pada agama n jadilah anak yang bijak pandai..mama bangga memiliki kalian bertiga....moga besar nanti jadi anak yang berguna....aminn

Buat si gadis di luar sana:-
Buat semua anak2 gadis di luar sana...untie pun pernah muda satu masa dahulu n untie amat merindui moment2 menjadi remaja...namun harus diingat..jangan sia2kan masa remaja kita terbuang begitu sahaja....jangan buat benda2 yang menyakitkan hati ibu bapa n family kita..muda hanya sekali...jangan buat OK!!

21 comments:

Mamaleesya said...

jenjalan tengok geng mama segmen en ben ashaari. salam kenal.

http://diarialeesya.blogspot.com/

bun said...

suke bace nasihat-nasihat
thanks

dari BA

mas.saari said...

singgah dari segmen abg ben
selamat hari wanita!
semoga tabah dan cekal dalam mendidik anak2..

^bblovedd^ said...

salam kak eina, dr blog ben, saja boring2 bw..heheh effa mummy to be. br preg 6 bln. doakan yg terbaik utk akak. and last but not least, if nak wat side income jenguk2 my blog ye.. :) psstt syg degree akak..

ariana's said...

Salam kenal..moga jadi ibu yang cemerlang dunia akhirat..:)

Nora said...

Singgah dari blog ben. Akak pun ada experience anak kena sawan. Faham apa eina rasa. Salam kenal

nora-rodahidupku.blogspot.com

ilham_un said...

insya"allah pesanan akan didengar..
jalan dr blog cik ben

Novelgurl said...

Salam singgah dri bLog eN.BA =)

Lulu caldina said...

Tanpa ibu siapalah kita..
Tahniah kerana menjadi seorang ibu, semoga memiliki anak yang soleh dan berjaya..

eina said...

mamaleesya: salam kenal..nti kite jenjalan kat blog awk ye...

bun: thanks to u too dear...

mas.saari: tq mas n insyaallah...

^bblovedd^: akak pun doakan yg terbaik utk effa..moga dapat baby yg sihat n comel...degree tu mmg lah sayang tp demi ank seorg ibu akn sanggup berkorban...

ariana's:salam kenal..tq so much..

nora: tq kak..akak pun ade ank kena sawan ye??

ilham_un: tqvm dear..

novelgurl: tqvm

lulu caldina: ya betul apa yg lulu cakap..time ksh kerana mendoakan akak..akak pun mendoakan yg terbaik utk lulu...

misza said...

cari ibu² melalui blog Ben. salam kenal.

misza said...

cari ibu² melalui blog Ben. salam kenal.

shah-kayrul said...

salam kenal...terjah dari blog ben & follow sekali...

mama yang hebat

Yatie said...

Assalammualaikum Eina,
Seronok kita bertukar2 cerita dan pengalaman membesarkan anak2..moga kita menjadi isteri yg terbaik di mata suami dan ibu yg mithali bagi anak2 kita..

eina said...

misza: salam kenal juga..tq singgah...

shah-kayrul: tq singgah..len x singgah lagi ye..

yatie: waalaikummussalam kak yatie..memang seronok tukar2 citer2 kan...aminnn..moga2 doa kak yatie dimakbulkan allah utk kebaikan n kebahagiaan kie bersama...

^bblovedd^ said...

aah kan kak eina, teringat arwah mak yang berkorban masa cari duit lebih sebab nak sara kami adik beradik.. tsk tsk..insyaAllah effa pun nak yang terbaik untuk anak.. hehe

Nieza said...

seronok juga baca ceter eina ni...muda lagi rupanya yer..semoga eina happy selalu disamping family tersayang:)

eina said...

nieza: thank u laling..citer biasa2 je tuh...insyaallah n amin..moga doa nieza utk kami dimakbulkan Allah..kami juga mendoakan yg terbaik utk nieza sekeluarga...

ain (sweet thots) said...

bagus juga ben wat segmen ni. dpt la akak lebih kenal eina ;) mmg seronok bergelar seorg ibu kan. alhamdulillah.. diberiNya peluang akak jadi ibu juga.

eina said...

ain: kak ain..tu lah pasal...memang seronok bile bergelar seorang ibu...tambah2 kita dapat melihat anak membesar di dpn mata...indah sungguh moment2 itu...

rinie din said...

salam perkenalan. singgah dari blog BA. sudilah join segmen ni ye. tq
http://creativmum.blogspot.com/2011/01/sudikah-anda-jadi-follower-kami.html