~Selamat Datang ke Dapur Eina & Family~






Terima Kasih Daun Keladi...

Monday, October 18, 2010

KUAH KACANG @ KUAH SATAY


Salam di petang Isnin..korang ceria x hr ni?wahhhh...msti ceria kan?dah makan?makan ape ek...
Eina pun ceria gak hari ni...Ma n Ayoh Eina nak smpai dah ni...hehehe...can't wait...

So,Eina x tau nak tulis ape hr nih..x sabar dah nak tgu Ma n Ayoh smpai..hehehe...
N3 hari ni adalah N3 tertunggak..sepatutnye letak mase raye ari tu lagi..tp biasa la kan..makcik ni dah tua..hahaha..ingat2 lupa..belek2 pic..tengok punye tengok..aik?kuah kacang aku x publish lagik?hahaha..hampeh punya makcik..

Ok..jom kite share resepi simple nih...Eina combine resepi org Selangor & org Kelate nih..maklumlah kite org Kelate..hubby kite org Selangor..so utk memuaskan hati sume pihak..aku combine..habis cite..hehehe...

KUAH KACANG @ KUAH SATAY

Bahan2nye :-
250 gm kacang tanah - digoreng tanpa minyak,dibuang kulit & diblender kasar @ ditumbuk
1/2 inci lengkuas*
3 biji bawang merah*
2-3 ulas bawang putih*
1/2 labu bawang besar*
10-15 tangkai cili kering*
1 biji kelapa - diambil santannye
Garam
Gula
1 keping gula kabong
Sedikit air asam jawa
Minyak untuk menumis
2 batang serai - dititik

Cara2 membuatnye :-
1. Blender bahan2 yg bertanda *

2. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bahan2 yg telah diblender @ dikisar tadi

3. Setelah bahan tumis tadi garing,masukkan gula kabong, air asam jawa & kacang yg telah diblender kasar @ ditumbuk tadi.

4. Masukkan pula serai, garam, gula dan santan. Biarkan menggelegak & naik minyak. Kuah kacang hendaklah dikacau selalu, takut berkerak @ hangit kat bahagian bawah.

5. Sesuaikan rasa kuah ngan selera anda & bolehlah ditutup api. Kalau family Eina,suke pedas2 & manis2 sedikit..tp terpulang kpd selera anda lah ye..

SELAMAT MENCUBA!!!!

1 comment:

ady said...

RESEPI KEK SARANG SEMUT:
Resepi kek Sarang Semut : 10 biji telur/ 170g mentega/2 cawan gula pasir(digoreng)/2 cawan air/2 cawan tepung gandum/2 sudu teh bicarbonate/ 2 sudu teh baking powder dan 1/2 tin susu pekat. CARA:Gula digoreng hingga kekuningan( saya goreng gula sampai gelap sedikit ) lalu masukkan air sedikit demi sedikit. Kacau rata dan biarkan gula sejuk. Dengan whisk ,pukul mentega hingga kembang & masukkan telur sebiji2, pukul sampai rata.Masukkan susu pekat,ratakan. Kemudian, masukkan tepung ,bicarbonate, baking powder lalu dikacau rata. AKHIR sekali, tuangkan gula goreng tadi lalu diratakan.Bubuh ke dalam loyang dan perapkan selama 1 jam,dan bakar hingga masak dgn 170-180darjah Celsius.( Saya bakar 1.45 hr ) . NOTE:POSITION RACK BELOW OF OVEN.