Salam di petang Sabtu semua...ape khabar hr ni? dah makan ke? makan ape ek...msti korang masak yg special hr ni kan..ye lah dah hr minggu ye x..ni lah masanya nak tunjuk skill masak..ekekeke...
Semalam kan,hubby Eina beli ikan siakap..x tau la pulak nak masak ape...biasanya kat umah ni,Eina masak sweet sour,masak cili, masak cuka @ stim je...bile tya org2 kat umah ni,dorang ckp nak mkn masak sweet sour...so,kite ikut majoriti lah ye..hehehe
Biasanya klau masak sweet sour ni, Eina suka letak nenas,carrot,capsicum & tomato..tp utk hr ni,benda2 tu xde..yg ade mix vege & tomato je..so,kite pkai ape yg ade je lah dlm fridge tu..da mls nak g kedai..hihihi..Eina mmg pkai resepi ni dah lama...smpai akak Eina yg kat kampung tu pun,amik tempahan makan beradab org kawin pkai resepi ni jgk..hehehe..terror gak adik die ni kan..hahahah..jgn muntah ijo dah la korang tgk Eina tulis camtu..hahaha..Eina dapat resepi ni dr majalah Wanita..tp dah lupa keluaran mane..
Jomlah kite tgk resepi senang ni...Eh,lupa lak nak tya korang...nape dr semlm nak upload pic utk blog ni payah sgt aaa?dpt upload pun 1 pic je..pastu dah x leh dah..tension tul arrr...
SIAKAP SWEET SOUR
sumber : Majalah Wanita
Bahan2 nye:-
1 ekor ikan siakap - dibersihkan & diperap dgn garam + kunyit
3 sudu besar sos tomato*
3 sudu besar sos cili*
1 sudu besar serbuk lada sulah*
3 sudu besar gula*
1 sudu besar cuka*
1 sudu besar sos plum*
Sedikit garam*
Sedikit air
Nenas masak @ mengkal - dipotong dadu (anggaran 1/2 cwn)
1 biji bawang besar - dipotong bulat2
1/2 batang Carrot - dipotong dadu
1 biji tomato - dipotong dadu
@ anda juga boleh guna mix vege dlm 1/2 cawan
Minyak
Sedikit campuran tepung jagung + air - untuk memekatkan kuah
Cara2 membuatnya :-
1. Panaskan minyak dan goreng ikan siakap tadi sehingga masak @ garing. Goreng dalam minyak yg banyak ye..Ketepikan
2. Satukan bahan2 yg bertanda * ke dlm mangkuk.
3. Ambil sedikit minyak menggoreng ikan tadi untuk menumis. Panaskan minyak yg diambil dr minyak menggoreng ikan tadi. Setelah minyak panas, masukkan bawang besar. Masak sehingga naik bau,x perlu sehingga garing..sehingga naik bau je ye..
4. Setelah bawang yg ditumis tadi naik bau, masukkan bahan2 yg telah disatukan ke dalam mangkuk tadi dan kacau sekejap.
5. Masukkan pula nenas,carrot,capsicum @ mix vege. Masukkan sedikit air..jgn terlalu byk ye air...x nak kuah terlalu banyak & terlalu cair pulak nanti.
6. Masukkan pula campuran tepung jagung + air, dan juga tomato. Kacau sekejap dan bolehlah ditutup api.
7. Letakkan ikan di dalam bekas @ pinggan yg sesuai, siramkan dgn kuah sweet sour tadi..
No comments:
Post a Comment