N3 kedua utk hari nih..terlebih rajin le tuuuuuu..hehehe
Bukan ape..nak sambung kisah tragik yg Eina citer semalam tuh...berbalik pade citer semalam kan...Eina nih dgn jiwa wajanya start menyediakan bahan2 utk buat kek nih dr kul 1pm lg..maklumla nak kena kukus 4 jam kan..so Eina dgn bersemangat & dibantu oleh 2 heroes tu,start la projek kek buah nih...
Buat punya buat..tibelah masa utk mengukus...teruja nih coz tadi dah terjilat jari yg terkena adunan tuh..opssssssssssss..hihihi..buruk perangai...tp..adunan pun mmg sedaaappppppppppppppp!!!Thanks to u Cik Mat Gebu ... kek kukus buah u nih memang mabelessssss!!!
OK..berbalik pd citer td, Eina pun start la mengukus dgn disaksikan oleh 2 heroes yg excited tuh...Kukus punye kukus,Eina terlelap..hahaha...patuh kan...tibe2 je tersedar,isskkk...td aku rasa tgh kukus kek,kantoi...bergegas la ke dapur nak tgk kot air dlm periuk tu kering...TETAPI...AIKK?sape yg tutup api nih?tye heroes berdua tuh,x ngaku la pulak..tgk2 punya tgk,rupenye gas HABISSSSSSSSSS!!!! ADOIIII..
Ni lah padahnye klau x check dulu gas ade ke x...nak meraung jek rasa...tpn la kedai..tpnnye kul 2pm lg..tp smpai kul 4pm...gas x smpai lg...tpn sekali lagi,tokei kdai ckp gas habis..tgu lori gas dtg..ADOIII..hbs kek aku..
Nilah die rupenye kek yg tragis tuh..kejadian gas habis..nampak x kat tgh kek tuh dap mendap skt..sakitnye hati...
Pukul 5pm baru lah gas smpai..Eina pun continue lah kukus kek nih..Alhamdulillah..menjadi jgk..thanks CMG...ur cake mmg sodappppppppppp..my hubby mkn x berenti2...kembang nih...hehehe
Jom kite share resepi yg sedap nih..CMG mtk C&P ye..mtk halal dunia akhirat...klau nak tgk cara2 buat kek nih..blh tgk kat sini...
KEK KUKUS BUAH-BUAHAN
375 g buah2an campuran (mix fruit) - Eina guna jenama Silver Bird
250 g mentega "Golden Churn" - ya ampun!!! Eina guna Buttercup je
300 g tepung gandum*
1 camca teh sodium bicarbonate*
1 camca teh cream of tartar*(*disatukan dan diayak)
3 biji telur gred A
150 g gula kastor (boleh juga guna 'brown sugar')
150 g gula pasir (untuk gula hangus)
1/4 cawan badam keping (flakes almond) - x letak
1 biji pala, diparut (nutmeg) - pun x letak
Ceri merah/hijau untuk hiasan
250 g mentega "Golden Churn" - ya ampun!!! Eina guna Buttercup je
300 g tepung gandum*
1 camca teh sodium bicarbonate*
1 camca teh cream of tartar*(*disatukan dan diayak)
3 biji telur gred A
150 g gula kastor (boleh juga guna 'brown sugar')
150 g gula pasir (untuk gula hangus)
1/4 cawan badam keping (flakes almond) - x letak
1 biji pala, diparut (nutmeg) - pun x letak
Ceri merah/hijau untuk hiasan
Cara membuatnye :-
1. Didihkan air dalam kukusan. Lenser tin berukuran 8 inci x 8 inci x 3 inci (Eina guna tin bulat) dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Tepung digaul bersama cream of tartar, soda bicarbonate dan ayak. Parut biji pala dan gaul rata. Masukkan buah2an campuran dan badam keping ke dalam tepung, gaul rata. Ini bertujuan mengelakkan buah2an tadi mendak dan tidak berterabur. Ketepikan.
2. Putar mentega bersama gula halus hingga kembang. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga gebu. Jarak waktu untuk setiap biji telur ialah 1 minit. Putar rata. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung + buah2an campuran tadi, gaul hingga rata dan matikan mixer.
3. Masak gula pasir tadi dengan api sederhana hingga menjadi karamel, terus mengacau hingga karemal bertukar coklat keemasan. Tuang dalam adunan kek tadi dan on kan mixer, putar rata. Berhati2 ketika memasak dan menuang gula hangus kerana panas dan merbahaya.
4. Alih adunan ke dalam tin, susun ceri jika suka. Tutup dengan aluminium foil, kemaskan dan ikat kelilingnya dengan tali rafia. Kukus 4 jam. Lepas sejam, periksa air dalam kukusan, tambah menggunakan air panas juga, jangan guna air sejuk!.. Bila masak keluarkan kek dan biar sejuk sepenuhnya. Bungkus dengan plastik cling dan simpan dalam bekas sesuai....
No comments:
Post a Comment