~Selamat Datang ke Dapur Eina & Family~
Terima Kasih Daun Keladi...
Monday, October 4, 2010
DAGING BLACKPEPPER
Salam semua!!aduhaiiiiiiiiiiiii...........tragik betul la kejadian hr nih..ampunnnn!!! nak nyesal pun x gune dah..ape yg tragik sgt tuh?
Alkisahnye...konon dah terlebih rajin lah kan...buat la kek kukus buah-buahan...kek kukus buah ni, Eina amik resepinya dr jejaka yg dok nun jauhnya di Sedenak tuh..alaaaaaaaa...blogger yg dah "fofuler" tuh...hehehe..ampun mat...hah kenalkan? Cik Mat Gebu tu lerrr...my hubby yg request nak mkn nye...buatla Eina nye pun....konon nak jd isteri mithali la tuh..hehehe..n then..nak tau? kite sambung kisah tragik ni esk..jeng jeng jeng...shhhhhhhhhhh...rahsia..hehehe..esk kite story the mory ek...
Ok..hari ni Eina nak share resepi Daging Blackpepper..ni semalam punye menu..tp hr ni baru berkesempatan nak share..ya ampun!!!! Disamping Daging Blackpepper,Eina wat Masak Lemak Pucuk Ubi..best ooo..resepi masak lemak pucuk ubi tu x yah la ek..bkn ssh pun..blender je cili api n sedikit ikan bilis...lebur je dlm periuk,pastu letak santan n garam..pastuh letak pulak pucuk ubi..senang kan!hah,pucuk ubi tu jgn lupa celur dulu ye...
Ok..jom kite intai2 resepi blackpepper ni...
DAGING BLACKPEPPER
Bahan-bahannye :-
1/2 kg daging - direbus hingga empuk & ambil bersama air rebusan daging
1/2 cawan black pepper sauce
2 sudu besar lada hitam - ditumbuk
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap manis
1/2 labu bawang besar - dipotong
3 ulas bawang putih - ditumbuk
Garam
Gula
1/2 kiub ayam
Minyak untuk menumis
Sedikit campuran air + tepung jagung - untuk memekatkan kuah
Sebarang sayur - cthnye carrot,bunga kobis n etc
Cara2 :-
1. Panaskan minyak & tumiskan bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan daging rebus tadi,sos lada hitam,kicap manis & sos tiram serta air rebusan tadi.
3. Biarkan menggelegak,masukkan pula lada hitam yg telah ditumbuk,garam,gula,kiub ayam , bawang besar & sayur.Eina letak carrot je hr nih..xde sayur dah dlm fridge.
4. Biarkan sebentar,kemudian masukkan campuran air & tepung jagung...kacau smpai kuah sedikit pekat & bolehlah dimatikan api.
5. Sedia dihidang dgn ape jua hidangan sampingan yg menjadi kegemaran anda...Selamat Mencuba...
Labels:
Daging
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Ngancam sih!
tq MamaFami...berbesar hati coz MamaFami sudi jenguk2 dapur Eina..tq yer
Post a Comment