~Selamat Datang ke Dapur Eina & Family~






Terima Kasih Daun Keladi...

Monday, February 28, 2011

SAMBAL TELUR PUYUH


Assalamualaikum n selamat petang....wahhh gumbiranya hati...gigi x payah cabut...doktor bagi antibiotik je...hahaha..aku ketawa sekuat hati....hehehe..penakut nak mam*** kan...bukan takut tang cabut tu..tang cucuk ubat bius tu yang seriau nye..ekekeke...

Balik dari klinik pagi tadi kelam kabut nak masak sebab askar2 dah nak balik sekolah...lupe pulak nak keluarkan lauk dari freezer..hah amik kau..keras kematu lauk...nak masak camne??nasib baik ade telur puyuh..rebus telur puyuh...buat sambal..habis cerita...orang yang sakit gigi pun leh tumpang makan...maklumlah telur kan lembut sikit..ekeke..cam orang tua dah rasanya sebab gusi sakit ni..makan benda yang lembut je..hampeh...

Meh la kite jeling-jeling resepi simple ni...main campak2 je ni..tapi amaran keras ye..nak campak pun,biar masuk dalam kuali...kang habis berkecah satu dapur...sape nk jawab??hahaha

SAMBAL TELUR PUYUH

Bahan-bahannya:-
25 biji telur puyuh - direbus hingga masak n dibuang kulitnya
1/2 biji bawang besar - dipotong nipis
1 senduk nasi cili giling @ cili kering kisar
Garam
Gula
Minyak masak untuk menumis

Cara-caranya:-
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga layu
  2. Masukkan cili kering kisar dan  goreng cili hingga garing
  3. Masukkan pula garam,gula dan telur puyuh rebus...
  4. Dah siap..makan..ekeke

Sunday, February 27, 2011

KEK BATIK IKAN


Assalamualaikum dan selamat malam semua....wat ape tu??dah dinner dah?uwaaaaaaaaaa...Eina sakit gigi laa...last week g klinik tampal gigi,alih2 bengkak pulak gusi tu..nape ek?benci laa...esok kena g klinik balik..cabut ke aa???adoyaiii,seram sungguh...minggu ni memang bengkak la gusi ni...2-3 hari ni dok berdenyut2 pulak...makan pun main telan je,x kunyah2 dah..hari ni x makan langsung nasi...makan roti,pastuh wat kek batik ni untuk anak-anak...sedapp je tengok depa makan..haishhh....

Tapi nape kek ni nama kek batik ikan ek?ekeke..dah nak makan sangat,ambik....biskut marie xde,yang ade biskut  bentuk ikan je..Eina hentam je lah...hahaha..yang penting rasa nya kan...meh la kite layan resepi die...x larat nak ngadap PC nih..sakit sampai ke kepala....

Eina skodeng resepi ni dari dapur Kak Hana Comei yang duduk kat Jepung tuh...Kak Hana pulak skodeng dari MYR...pemilik asal resepi ni Kak Yatie ..ekekeke..terima kasih pada sifu2 ku yang berdua nih...tapi Eina dah derhaka kan sikit resepinya...Kak Hana,mohon ampun dan maaf,mintak halal...Eina C&P ye....tapi yang Eina buat ni x la selawa  sifu ku berdua ni..da la pic pun blurr je...pakai camera tepon cap ayam..kok kok kok....


KEK BATIK IKAN
 Bahan-bahannya:-
  • 1 bungkus besar biskut marie perasa original (ada 3 roll dlm 1 bgkus) - dipthkn 2 atau 3 (Eina guna biskut ikan 300 gm)
  • 1/2 tin besar susu pekat
  • 180 gm butter- eina guna marjerin
  • 100 gm coklat bar masakan- eina guna 200 gm coklat bar
  • 2 1/2 cawan milo- eina guna 1 1/2 cawan serbuk coklat
  • 1/3 cawan air panas 
  • 1/2 cawan serbuk badam - ni eina tambah

Cara-caranya:-
  1.  Kesemua bahan 2 - 7 dimasukkn kedlm kuali - masak dgn api yg perlahan sehingga semuanya sebati dan sedikit pekat.. (lebih kurang 10-15min)
  2. Masukkan biskut kedlm kuali gaulkan sehingga sekata.
  3. Alihkn adunan kedlm loyang / bekas / tppware yg tlh disapukn butter dan tekan sehingga betul2 padat.. ( gunakan plastik utk menekan adunan spya x lekat ditgn). Simpan didlm peti sejuk 1 - 2 jam.
  4. Keluarkan dr loyang & potong.. SIAP ..dah boleh mkn daaaaaaa...
 
ni lah biskut ikan yang Eina guna untuk buat kek ni...

Friday, February 25, 2011

BINGKA LABU


Assalamualaikum dan selamat petang...
Sana sini demam labu...kat sini pun x ketinggalan nak demam labu gak...sedap nih bingka labu nih...sampai angin puting beliung satu badan tau..ingatkan kena darah tinggi asyik pening je,rupanya angin makan labu punya pasal....adoyaiiii....

Resepi ni eina skodeng dari dapur Mat Gebu jejaka fofular tuh...ekekeke...x caya cube korang g jalan2 kat dapur die kat sini....tapi eina punya bingka labu xde la secung melecung macam yang che mat buat..die siap letak bijan lagi..tapi eina x letak..takut jari2 kecik kat umah ni,mengutip2 n mencampak bijan tu merata2...hehehe...Che Mat,macam biasa ye,C&P n mintak halal...time kasih banyak2 coz sudi share resepi yang sedap ni...tochee sifu...


BINGKA LABU
BAHAN-BAHANNYA :-)
450 gram labu manis, kukus hingga lembut dan lecek hingga hancur
500 ml santan
5 biji telur gred B - eina letak 4 biji telur gred AA
200 gram tepung gandum
180 gram gula halus
1 camca teh esen vanilla (mat guna "butter vanilla" flavour) - eina guna essen vanilla
1/2 camca teh garam
Bijan secukupnya - x letak

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser tin berukuran 9 inci x 9 inci x 3 inci dengan mentega, alas dengan aluminium foil, biar lebih sedikit supaya senang dikeluarkan nanti. Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, satukan semua bahan di atas kecuali labu lecek, bijan dan esen vanilla, kacau rata dengan whisk hingga gula hancur, tapis adunan tadi (eina blender). Masukkan labu lecek dan esen vanilla, kacau rata.
  3. Tuang dalam tin tadi dan taburkan bijan rata. Bakar selama 45 - 50 minit hingga permukaan kelihatan sedikit berkerak. Bila masak, keluarkan dari oven dan biar sekejap, kemudian boleh tarik keluar dari tin. Sejukkan sebelum dipotong...
CATATAN MAT GEBU :- Lepas bakar tadi, mat grill kan dalam 3 minit macam tu bagi permukaan dia berkeraakkk tebal sikit, baru wangi dan sedap.. (eina pun buat sama macam sifuuu)

Thursday, February 24, 2011

ASAM PEDAS IKAN PATIN KELATE STYLE


Assalamualaikum....lambat sikit entry hari ni...black out dari pagi sampai tengah hari...so terpaksa la makcik masak nasi pakai dapur gas...nasib baik x hangit nasi..hahaha..maklum lah rice cooker dah menjadi pojaan hatiku....

Hari ni eina masak lauk feveret my dad & of coz la dimasak oleh my mum yg cun melecun tuh...sebenarnye eina rindu sangat ngan my bintang & bulan nih....nak balik kampung anak sekolah..so bila my hubby bawak balik ikan patin ni terus decide nak masak asam pedas macam my mum selalu buat...


jom jom lah kite nengok resepi nih..kang x pasal2 lak banjir petang nih...sob..sob...

ASAM PEDAS IKAN PATIN KELATE STYLE

Bahan-bahannya:-
1 ekor ikan patin - disiang,potong ikut suka & lumurkan dengan asam jawa (untuk hilangkan hanyir & lendir)
Air secukupnya untuk dijadikan kuah
2 keping asam gelugor
Garam
Ajinomoto
Gula
Daun kesum

Bahan untuk dikisar halus :-
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
5 batang cili kering

Cara-caranya:-
  1. Masukkan bahan-bahan kisar di dalam periuk
  2. Kemudian masukkan pula bahan2 lain kecuali ikan dan daun kesum
  3. Biarkan kuah mendidih dan barulah masukkan ikan dan daun kesum
  4. Biarkan hingga ikan patin tadi masak,rasa kuahnya...jika dah secukup rasa,bolehlah dimatikan api
  5. Hidangkan bersama nasi hangat,budu dan ulam-ulaman

Wednesday, February 23, 2011

BAHANA KANGKUNG


Kredit to encik Google untuk picture ni....

Assalamualaikum...adoyaiii menyirap darah makcik..ngeri pun ade...semasa membuat kunjungan balas ke blog Kak Eiza@mamaLUV ....Eina terbaca pasal bahaya kangkung nih....meremang bulu roma..sebab ape tau???Eina pun antara penggemar kangkung gak..haishhh..lepas ni macam nak tobat x nak makan benda alah ni lagi...

Asal usul artikel ni...kak eiza amik dari blog Dunia dari Dapur Kak Jee...kalau nak tau lebih lanjut leh baca kat bawah ni...tapi x tau la betul ke x kan...tapi bagi eina lebih baik kite mengelak dari memakannya sebab mengelak lebih baik kan??...

korang suka makan kangkung? hah korang bacalah kata bawah ni. kjee saja nak bagi korang insaf. sejak baca ni, kjee jarang2 makan dah. dah tiga tahun kot. tapi malam tu masa makan seafood kat carey island, kjee teringin lalu order. tapi dalam hati Tuhan jer yang tahu. layannnn...
Jika anda penggemar kangkung, tidak kira apa jenis kangkung, petis kangkung, kangkung cos, dll yang berkaitan dengan kangkung, mungkin cerita ini dapat menjadi pertimbangan bagi anda.

Pada suatu hari di klinik yang terkenal, semua doktor kebingungan kerana ada seorang anak kecil yang menderita sakit perut. Anak itu dibawa ke klinik oleh orang tuanya setelah 2 hari menderita diarhea . Sudah bermacam ubat sakit perut yang diberikan kepada anak itu, namun diarhea nya tidak sembuh.
Di klinik, kedua orang tua anak tersebut ditanya oleh doktor, makanan apa yang dimakan oleh anak tersebut selama 2 hari ini. Orang tua anak itu kebingungan,

kerana sejak anaknya diarrhea , anak tersebut tak lalu nak mahu makan, dia hanya minum susu, itu pun akan muntah semula.

Setelah dikaji, ternyata sebelum menderita diarhea, malam tersebut anak itu makan kangkung cos di restoran oleh orang tuanya. Doktor segera melakukan xray, ternyata dalami usus anak tersebut telah berkembang biak lintah dengan anaknya yang kecil-kecil.

Doktor surrender dan menyatakan tidak sanggup mengambil tindakan medical apapun.

Akhirnya anak kecil malang itupun meninggal dunia setelah dikaji, ternyata lintah itu sebelumnya berada di dalam batang kangkung yang besar.. Memang, untuk penggemar kangkung cos yang paling enak adalah batangnya. Lintah yang berada di dalam batang kangkung itu tidak akan mati walau dimasak selama manapun, apa lagi untuk kangkung cos proses memasak tidak terlalu lama untuk menghasilkan rasa kangkung yang sedap. Lintah hanya akan mati jika dibakar.
Di dalam usus anak tadi, lintah yang hanya dalam 1 ke 2 hari berkembang biak dengan cepatnya kerana menghuni didalam tubuh dan terus menghisap darah yang ada, doktor juga menjadi bingung, bagaimana mematikan/membersih kan lintah yang telah sangat banyak tersebut dari dalam usus anak malang itu.
Jujur, sejak mendengar cerita itu, kesukaan saya terhadap kangkung menjadi berkurang, boleh dibilang sudah 1 bulan ini saya sama sekali tidak makan kangkung dalam bentuk apa pun, bukan kerana menjadi paranoid, tapi bagi Saya lebih baik menjaga segala kemungkinan yang ada, masih banyak sayur lain yang dapat kita makan dengan meminimumkan segala kemungkinan "lintah" yang terselip didalamnya.

Semoga cerita ini dapat menjadi pertimbangan untuk kita semua sebelum masak/makan kangkung.

Best Regards,

Dr. Nor ni Abdullah,
Psychiatrist,
Hospital Tengku Ampuan Rahimah,
42500 Klang,

Tuesday, February 22, 2011

APPLE PIE



Assalamualaikum dan selamat pagi..dah breakfast ke??wahhh pagi2 lagi Eina gagahkan diri on air nih..ekekek...takut tengah hari sikit x sempat pulak..maklum lah bila anak2 dah balik sekolah berebut ngan dorang pulak kan PC ni..laptop x d repair lagi..haishhh....

Sebenarnya kan dah lama Eina wat apple pie ni..rasanya 2 minggu lepas..tapi baru berkesempatan nak share ngan kawan2 semua...sedap tau...tapi manis sikit..lain x kalau nak buat lagi,Eina nak kurangkan gula sikit....Eina dapat resepi ni dari myresepi tapi resepi Che Ah Mat Gebu yang dok kat Sedenak tuh...kalau nak tengok cara2 nya boleh klik kat sini...

Emmm sedapnye apple pie ni....terasa2 lagi kat tekak ni..anak2 pun memang suka..asyik suruh buat lagi je..hehehe..jom kite tengok resepinya..Che Mat,as usual la ye..C&P..mintak halal ek...


APPLE PIE MAT GEBU

Bahan-bahannya:- ( 10 orang ke atas )

6 biji epal hijau, dikupas kulit, potong 12 setiap 1 biji epal

200 g gula pasir

50 g kismis

20 g tepung jagung, bancuh dgn sedikit air


UNTUK DOH PIE :-

500 g tepung halus (tepung gandum pun boleh......)- eina buat guna tepung gandum

200 g mentega

2 biji telur Gred A, dikacau sedikit

250 g gula halus


Cara-cara nya:-

  1.  Dalam periuk masak gula pasir hingga cair dan keperangan. 
  2. Masukkan epal dan kismis. Gaul rata. 
  3.  Masukkan bancuhan tepung jagung dan masak hingga pekat. Sejukkan.
  4. Untuk doh pula, ayak tepung dan gaulkan dengan gula halus hingga rata. 
  5. Masukkan mentega dan gaul hingga menjadi seakan2 serbuk roti. Tuang telur yg telah dikacau tadi   sedikit demi sedikit sambil digaul hingga terhasil doh yg tidak melekat dimangkuk adunan. Jangan bimbang jika telur tidah habis digunakan. 
  6. Bungkus dgn plastik dan sejukkan 30 minit.
  7. Selepas 30 minit keluarkan doh dan biarkan sebentar. Kemudian canai doh diantara 2 plastik hingga menjadi kurang lebih 1/2 cm tebal. Doh mesti dicanai lebih besar dari mangkuk pie.
  8.  Perlahan-lahan tanggalkan plastik bahagian atas dan dgn cermat terbalikkan doh ke dalam mangkuk pie. Ratakan perlahan2 hingga menutupi kesemua bahagian dalam mangkuk itu. Potong lebihan doh.
  9. Tuangkan inti yang telah sejuk.
  10. Tutup permukaan pie dgn lebihan doh, buat cara sama seperti cara no.7 & 8. Sapu dgn kuning telur dan larikkan dgn garfu secara bersilang utk menghasilkan corak. Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 minit.
  11. Sejukkan pie sebelum dipotong. Selok2nya gunakan tin khas untuk membuat pie atau quiche yg dasarnya boleh ditanggal keluar

Monday, February 21, 2011

IKAN BAKAR CICAH AIR ASAM & SAYUR LEMAK



Eiiii awat la malas sangat nak update blog nih....mane x malas,tenet kat umah ni dah macam siput sedut..rasa nak buat gulai je P1 Wimax nih...sedap ke aa kalau eina wat gulai????haahaha..kang besok keluar lak resepi P1 Wimax masak lemak cili api..ade bran??

Tapi disebabkan kawan-kawan sekelian,ku gagahkan juga diri ini untuk siarkan (cewaahhhh..siarkan pulak!!) resepi yang x seberapa ni..alaaaaaaaaa..ikan bakar cicah air asam..sape laa yang x pandai buat kan..pejam mata pun boleh buat....

Kalau kat umah ni la kan..wat ikan bakar camni memang laju budak2 ni..mak budak n bapak budak x yah citer la kan...hahaha...jom ternak lemak....Eina wat ikan bakar ni guna ikan mata besar n ikan selar..aduhaii sedapnye...

Hah elok je nganga ikan tu kan..ekeke..satu ikan selar dan satu lagi ikan mata besar...Ikan ni x yah resepi la ek..just letak garam & kunyit then bakar je lah ye...


Hah..ni lah yang Eina nak share..air asam..meh2 sape nak rasa air asam mamaeina nih...

AIR ASAM
Bahan-bahannya:-
1/2 biji bawang besar - didadu kecil
1 biji tomato - didadu kecil
1 genggam asam jawa
1 mangkuk taufu fa air masak
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 inci belacan
6 biji cili padi - dipotong kecil

Cara-caranya:-
  1. Ambil segenggam asam jawa dan bancuh dengan air...asingkan air asam jawa tadi dengan bijinya.atau boleh juga ditapis..tapi kalau Eina,Eina suka buang biji je sebab kalau tapis air asam jawa tu jadi cair..air asam ni sedap pekat2 sikit..bagi Eina la kan...
  2. Kemudian, bubuh gula,garam dan belacan di dalam mangkuk air asam jawa yang diasingkan biji tadi..kacau sebati @ sehingga garam n gula hancur
  3. Akhir sekali,masukkan bawang besar n tomato yang didadu dan juga cili padi yang dipotong tadi..sedia untuk dicicah dengan ikan bakar..slurppp!!!


Untuk melengkapkan lagi menu lunch hari ni..eina masak sayur lemak ni...memang anak2 suka kalau makan sayur lemak ni dengan ikan bakar...bertambah2 la dorang makan...

SAYUR LEMAK
Bahan-bahannya:-
1/2 batang timun - potong ikut suka
1/2 batang carrot - didadu kecil
2 pokok sawi
50 gm kubis
1/2 biji lada benggala hijau
1 cawan santan pekat
1 1/2 cawan air
1 sudu besar lada hitam - ditumbuk
3 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih- ditumbuk
Garam
Gula
1 kiub ikan bilis Knorr

Cara-caranya:-
  1. Masukkan semua bahan kecuali sawi,kubis dan lada benggala ke dalam periuk
  2. Masak dengan api perlahan sambil dikacau selalu kuah tadi agar santan x pecah minyak
  3. Bila kuah dah menggelegak dan sayur timun dan carrot dah separuh masak,masukkan pula sayur2 lain
  4. Masak sekejap lagi,rasa masin n manis kuah..bila dah cukup rasanya boleh lah ditutup api...

Thursday, February 17, 2011

SEGMEN KHAS UNTUK BLOGGER BARU : 100 FOLLOWER KE BAWAH

Muahaha....pesal aku gelak nih???kawan2..tau x..En Ben otai kite tuh tengah buat segmen baru untuk blogger baru cam makcik ni...tajuk segmen baru die tu..SEGMEN KHAS UNTUK BLOGGER BARU:100 FOLLOWER KE BAWAH...best2...jom join ramai2..tarikh tutup sampai malam ni je ok...

pstt..En Ben..cakoi tadak aa...mee kari nak??


Sape2 yang nak join segmen ni..sile klik kat sini ok...jom jom kite join ramai2...tq ye En Ben coz sudi wat segmen untuk blogger2 baru ni..kite sukaa laaaaaaaaaaa......

MEE KARI

Assalamualaikum.........wat pe tu??dah lunch ke??Hari ni Eina masak Mee Kari atas permintaan Along...tapi Mee Kari ni x cukup lengkap sebab Eina letak yang mana ada dalam freezer je...nak sedap lagi goreng tauhu and then potong nipis...pastu patikan ada sekali fishcake,telur rebus,bawang goreng dan tauhu kering(alaaa yang orang letak dalam yong tau fu tuh)..kalau bahan2 ni semua ada maka cukup lengkaplah mee kari tu..ekeke


Ok..jom kita tengok resepi ni ...mana la tau kan,ada yang teringin...ekekek

MEE KARI

Bahan-bahan nya:-
1 bungkus mee kuning - dicelur
1 biji kentang - didadu kecil
20 biji fishball - dibelah dua
4 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
1 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
3 sudu besar rempah kari ikan @ rempah kari daging - dikacau dengan sedikit air & dijadikan pes
3 cawan air
2 cawan santan pekat
2 ketul isi ayam - didadu kecil
10 ekor udang - dibuang kulit & kepalanya
100 gm isi kerang rebus
Garam
Gula
1 keping asam gelugor
 Minyak untuk menumis

Bahan-bahan hiasan:
Sawi - dipotong dan dicelur
Taugeh - dicelur
Daun sup & daun bawang
Cili merah - dipotong / dihiris nipis

Nampak x kerang yang menyorok2 tuu..malu2 pulak..ekekeke

Cara- caranya:-
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 yang ditumbuk.Biar sehingga sedikit garing dan naik baunya
  2. Masukkan pula rempah 4 sekawan(bunga cengkih,bunga lawang,kayu manis dan buah pelaga).
  3. Biar sebentar dan masukkan pula pes kari.Tumis hingga pes kari masak dan garing..pastikan pes kari betul2 masak ye..takut sakit perut pulak yang makan kari tu...
  4. Masukkan isi ayam,kentang dan air...Biar hingga mendidih dan kentang empuk serta ayam tadi masak
  5. Masukkan pula garam,gula,asam gelugor dan santan.
  6. Kacau sentiasa agar kuah tadi x "pecah minyak".
  7. Akhir sekali masukkan udang,fishball dan isi kerang rebus.
  8. Rasa kuah tadi..Kalau dah cukup rasanya,biar sehingga udang masak dan bolehlah ditutup api.
  9. Letakkan mee,bahan hiasan ke dalam bekas yang sesuai dan curahkan dengan kuah kari tadi...slurpppp..sedapppnye.....
Sila abaikan ekor taugeh tu ye..makcik lupa nak buang..hahaha

Tuesday, February 15, 2011

UDANG MASAK TEMPOYAK

Adoiihaii...malasnye nak update blog...internet kat umah ni macam siput sedut...rasa cam nak buat gulai je.ekeke...Jomlah kite tengok resepi UDANG MASAK TEMPOYAK nih...rasa malas pulak nak membebel...sebab ape tau??nak upload gamba pun berjam2..adessss...penat sungguh....

UDANG MASAK TEMPOYAK  ni lauk kegemaran Along..kalau dapat makan lauk ni makan nasi bertambah2 lah dak Along tuuu...tapi kalau letak petai lagi sedap lauk ni...penat cari petai kat kedai..xde la pulak..so udang tempoyak tanpa petai lah ek..ekeke....



UDANG MASAK TEMPOYAK


Bahan-bahannya:-
25 ekor udang
10 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
1 cawan santan pekat
1 cawan air
3-4 sudu besar tempoyak
Garam
1 keping asam keping
2 helai daun kunyit - disimpul
sedikit serbuk kunyit

Cara-caranya:-
  1. Cili padi dan kunyit hidup dikisar halus.
  2.  Letakkan semua bahan di dalam periuk kecuali garam dan asam keping.
  3.  Sentiasa kacau kuah agar tidak pecah minyak.
  4.  Rasa kuah..kalau dah cukup masin dan masam x payah la letak garam dan asam keping sebab sesetengah tempoyak dah cukup masam dan masin...tapi kalau x masin dan masam,letak lah garam dan asam keping tu ye...senangkan!!!


Saturday, February 12, 2011

ADIK YANG PENAT....

Assalamualaikummm...lahai lamanya x bersiaran...sorry ek kawan2...laptop kena cicah ngan white coffee...PC lak wat hal..baru hari ni ok,hubby Eina repair..nasib baik ada cayang bucuk tuh tukang repair,kalau x emmm melayang duit makcik..ekekeke...

Maka dengan itu berderet2 lah pic n resepi yang akan menyusul..ekekeke...

Tapi untuk entri kali ni Eina nak share pic anak bujang Eina yang paling kecik nih...Dia sekolah kat PASTI...baru umur 4 tahun...tapi balik sekolah berkobar2 nak buat exercise kat buku yang baru beli tuu....Eina biar je laa dia buat coz Eina sibuk nak masak untuk Along lak..kul 1.45pm Along dah sampai umah,nak makan n then g sekolah agama lak kan...kelam kabut la masak...sekali tu Eina dengar senyap jee kat hall ni..aik????budak berdua ni g mana (adik n angah)...tengok2 dua da terido..penat sangat la tu agaknye..ekekeke...







STYLISH BLOGGER AWARD !!!

Entry ini ditujukan khas buat My Dear DELIAH


I - Pertama sekali, terima kasih x terhingga coz Del sudi bagi award ni kat Eina..x terjangka pun coz Eina ni boleh dikategorikan sebagai "baby" lagi dalam blogging ni..since Del dah bagi,Eina terima dengan hati yang terbuka n i really appreciate it..tq dear!!!! Kawan-kawan semua,kalau nak tengok resepi yang sedap-sedap n pic makanan yang cantik-cantik sentuhan Del..leh klik kat bawah ni ye...

www.deliahsdeli.blogspot.com

Kalau korang jenguk blog Del mesti meleleh punya air liur..x caya cuba klik...


II - 7 perkara tentang Eina :

1) Seorang surirumah , isteri n mama kepada 3 orang heroes
2) Seorang yang bercita-cita tinggi , ingin berjaya sebelum berumur 35 tahun
3) Sangat suka memasak
4) Suka travel n shopping
5) Baru pass lesen memandu kereta..hahaha
6) x suka rumah bersepah-sepah
7) Sangat punctual dan x suka bila orang lewat


III - yang ni Eina x sempat nak forward lagi kat member2 blog..sorry guys...got something to do...next time Eina buat ye...



- RULES -

Post the link of the person who gave the award.
Share 7 random things about yourself.
Reward recently discovered 15 blogs
Place them in a list and discuss them




Friday, February 4, 2011

KUIH LOMPANG


Assalamualaikum...mintak maaf le hari ni lambat bersiaran..letih sangat2..malam tadi x dapat tido langsung..anak Eina, si Angah demam panas...panas die sampai 38.9'c...takut dibuatnye..asyik dok "jelum" kepala die je laa...Eina fobia..takut kena sawan macam adik die dulu...tapi tu dulu laaa...tengah hari tadi dah ok dah,tapi malam ni nampaknye cam panas balik jee...tengok lah..jap2 lagi rasanya kena g ED Hospital Sungai Buloh...

So,Eina x dapat nak celoteh panjang2...Jom kite tengok resepi kuih lompang ni...resepi ni Eina dapat dari buku resepi kuih-muih Kelantan...x tau la sapa penerbitnya coz kulit buku tu dah tercabut...dari buku lama ni..tapi Eina dah olah ikut kesesuaian selera....dan untuk pengetahuan juga, Eina selalu dapat tempahan kuih lompang ni dari orang-orang sekitar tempat tinggal Eina ni....sedap la kot dorang rasa,tu yang selalu dorang tempah..hehehe....perasan!!!!




KUIH LOMPANG
Bahan-bahannya:-
300 gm tepung beras
100gm gula merah
200gm gula pasir
4 1/4 cawan air
1 cawan air + 1 sudu teh garam + 1/2 sudu teh kapur makan
1 sudu besar tepung jagung
kelapa putih + garam

Cara-caranya:-
  1.  Panaskan kukusan dan biar hingga air mendidih.
  2. Gula merah dan gula pasir dimasak dengan 4 1/4 cawan air hingga mendidih & gula larut. Sejukkan dan tapis.
  3. Campurkan tepung jagung dan tepung beras dengan 1 cawan air yang dicampur dengan garam dan kapur makan. Gaul sebati
  4. Campurkan adunan tepung dengan air gula yang dimasak tadi. Gaul sebati dan tapis.
  5. Panaskan acuan mangkuk untuk kuih lompang di dalam kukusan. Tuangkan adunan anggaran 3/4 tinggi acuan agar tidak melimpah.
  6. Kukus selama 15-20 minit atau sehingga masak dengan api sederhana. Apabila masak, keluarkan dari mangkuk dan hidangkan bersama kelapa parut.



Thursday, February 3, 2011

ASAM LAKSA MAMAEINA

Assalamualaikum...buat apa tu??dah makan ke??Sorry la,lambat betul bersiaran hari ni...biasa la kan,bila anak-anak cuti sekolah...laptop n PC diorang yang punya lah...mama nak update blog pun x boleh..ekekeke...ni pun curi-curi guna..diorang tengah makan tuuu...hehehe

Hari ni Eina x boleh nak berceloteh banyak-banyak...kang x sempat nak tulis resepi pulak..diorang dah melalak nak pakai laptop...hehehe....hari ni Eina masak Asam Laksa...ni Asam Laksa versi Eina,lain orang lain caranya buat kuah laksa ni kan...ni pun main campak-campak je..apa yang ada dalam peti ais je...nak keluar beli barang kereta rosak pulak...macam-macam kan...biasa lah, x semua yang kita rancang tu akan menjadi kenyataan...hanya Allah yang mengetahui setiap ketentuan dan perjalanan kehidupan kita..betul x???


ASAM LAKSA MAMAEINA

Bahan-bahannya:-
Laksa secukupnya
1kg ikan sardin @ ikan kembung
1 ikat daun kesum - diambil daunnya sahaja
2 kuntum bunga kantan - dibelah 4
3 keping asam gelugor/asam keping
1/2 - 1 inci belacan - dikisar halus
10 biji bawang merah - dikisar halus
4 ulas bawang putih - dikisar halus
1/2 cawan cili kering kisar
Garam

Bahan hiasan / sampingan:-
Daun selom - dipotong
Cili merah @ cili padi - dipotong
Limau kasturi - dibelah dua
Telur rebus
Bawang besar- dimayang halus
Timun - dipotong 




Cara-cara membuat kuahnya:-
  1. Rebus ikan sardin @ ikan kembung sehingga empuk. Semasa anda merebus ikan,masukkan asam keping. Tujuan memasukkan asam keping adalah untuk membuang bau hanyir ikan tadi.
  2. Setelah ikan tadi empuk,keluarkan ikan dari periuk dan biarkan sejuk. Air rebusan ikan tadi jangan dibuang ye , ini adalah kerana air rebusan ikan tadi boleh dijadikan stok untuk kuah kita nanti.
  3. Ikan yang direbus tadi dibuang tulangnya dan kisar halus ikan tadi bersama air rebusan. Jangan kisar dengan asam keping tadi ye..hehehe...kisar dengan air rebusan je tau...
  4. Masukkan bahan-bahan yang dikisar halus,cili kering kisar,isi ikan yang dikisar dan air rebusan tadi ke dalam periuk.Kalau air rebusan tadi sedikit je,tambah la air sikit ye...ikut suka koranglah nak kuah banyak mana ye...
  5. Biarkan mendidih dan masukkan garam
  6. Masukkan pula bunga kantan dan daun kesom. Kacau dan biarkan bahan-bahan tadi mesra.
  7. Dah siap...pastu masukkan laksa,kuah dan bahan-bahan hiasan ke dalam mangkuk yang anda suka...pastu apa lagi??makan laaa....hehehe....

Wednesday, February 2, 2011

APAM BERAS aka APAM SALJU




Assalamualaikum...Da makan ke??Alhamdulillah,kami pun da makan...Eina masak rendang ayam hari ni...x sempat nak snap pic...anak2 dah makan habis lauk tu..aduhaiii nampaknye malam ni kena masak lagi..letih nye...Pastu untuk minum petang ni Eina buat Apam Beras pulak...Alahai..sedapnye apam ni...x sia-sia la Eina try..masa tengah perap lagi anak2 dah sibuk suruh kukus cepat2...bila dah siap kukus terus dorang makan..sedap weh makan masa panas-panas....5 biji ngap pun x sedar..hahaha...makin tembam la makcik..


Resepi ni Eina tengok kat blog Kak Hana Jepung...Kak Hana kata die jeling2 kat dapur Kak Yatie...resepi asal dr cha my.resepi ... time kasih Kak Hana,Kak Yatie n Cha..memeng mabelessss....Eina wat satu adunan...dapat dalam 44 biji ,Eina pakai acuan yang kecik2 tuh...sedap weiii..buat pun senang...

Jom kita tengok resepi...Kak Hana mintak ampun n maaf..C&P ye..mintak halal tau...time kasih cayang bucuk...

RESEPI APAM BERAS
source: cha myresipi.com , Kak Hana n Kak Yatie

Bahan-bahan
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 cwn tepung beras
  • 1 cwn brown sugar
  • 3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe) - Eina xde brown sugar,Eina letak dua2 gula pasir
  • 2 1/2 cwn air
  • 2 sudu kecil yis (mauripan)
  • kelapa parut dgn sedikit garam
Cara-cara
  1. Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
  2. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  3. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
  4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
  5. Perap selama 3 jam.
  6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
  7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
  8. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  9. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.

 Yang ni fresh dari pengukus..hehehe..tunggu nak ngap...