~Selamat Datang ke Dapur Eina & Family~






Terima Kasih Daun Keladi...

Wednesday, February 2, 2011

APAM BERAS aka APAM SALJU




Assalamualaikum...Da makan ke??Alhamdulillah,kami pun da makan...Eina masak rendang ayam hari ni...x sempat nak snap pic...anak2 dah makan habis lauk tu..aduhaiii nampaknye malam ni kena masak lagi..letih nye...Pastu untuk minum petang ni Eina buat Apam Beras pulak...Alahai..sedapnye apam ni...x sia-sia la Eina try..masa tengah perap lagi anak2 dah sibuk suruh kukus cepat2...bila dah siap kukus terus dorang makan..sedap weh makan masa panas-panas....5 biji ngap pun x sedar..hahaha...makin tembam la makcik..


Resepi ni Eina tengok kat blog Kak Hana Jepung...Kak Hana kata die jeling2 kat dapur Kak Yatie...resepi asal dr cha my.resepi ... time kasih Kak Hana,Kak Yatie n Cha..memeng mabelessss....Eina wat satu adunan...dapat dalam 44 biji ,Eina pakai acuan yang kecik2 tuh...sedap weiii..buat pun senang...

Jom kita tengok resepi...Kak Hana mintak ampun n maaf..C&P ye..mintak halal tau...time kasih cayang bucuk...

RESEPI APAM BERAS
source: cha myresipi.com , Kak Hana n Kak Yatie

Bahan-bahan
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 cwn tepung beras
  • 1 cwn brown sugar
  • 3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe) - Eina xde brown sugar,Eina letak dua2 gula pasir
  • 2 1/2 cwn air
  • 2 sudu kecil yis (mauripan)
  • kelapa parut dgn sedikit garam
Cara-cara
  1. Blend nasi dan air sehingga hancur(masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus)
  2. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
  3. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis.
  4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
  5. Perap selama 3 jam.
  6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.
  7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.
  8. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit..
  9. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.

 Yang ni fresh dari pengukus..hehehe..tunggu nak ngap...



5 comments:

Nieza said...

memang sedap eina....terasa lagi kesedapan dan kelembutan apam ni...saya mkn bkn takat 5 ketoi rasanya lbh 10 ketoi kot..mana tak gemuk kan....hehehe

YANA SHAIFUL said...

comeynya apam..rs cam nk bt je tp lum smpt beli periuk nk kukus..sabo la lu.. bln dpn blk p.mas kt beli periuk phtu bt byk2 hehee..

eina said...

nieza : tu lah pasal..anak eina request srh wat lagi..hehehe..makan x hengat semuanya..sedap kan...

yana : comei supo tuan dio dih?hihihi...nati g rantau panje beli la puyuk kukusan tuh..nati buat pos cni etek deh..hehehe

Abang Zul said...

Salam kenal...

Mmmm... nyam-nyam..

Sebijik (eh banyak bijik..) macam yg Mak abg buat...

eina said...

salam perkenalan abg zul...

hehehe..dah habis la bang...nanti lain x eina buat lagi ek..macam yg mak abg buat ek?msti sedap kalau mak kita buat kan..hehehe