~Selamat Datang ke Dapur Eina & Family~






Terima Kasih Daun Keladi...

Monday, February 21, 2011

IKAN BAKAR CICAH AIR ASAM & SAYUR LEMAK



Eiiii awat la malas sangat nak update blog nih....mane x malas,tenet kat umah ni dah macam siput sedut..rasa nak buat gulai je P1 Wimax nih...sedap ke aa kalau eina wat gulai????haahaha..kang besok keluar lak resepi P1 Wimax masak lemak cili api..ade bran??

Tapi disebabkan kawan-kawan sekelian,ku gagahkan juga diri ini untuk siarkan (cewaahhhh..siarkan pulak!!) resepi yang x seberapa ni..alaaaaaaaaa..ikan bakar cicah air asam..sape laa yang x pandai buat kan..pejam mata pun boleh buat....

Kalau kat umah ni la kan..wat ikan bakar camni memang laju budak2 ni..mak budak n bapak budak x yah citer la kan...hahaha...jom ternak lemak....Eina wat ikan bakar ni guna ikan mata besar n ikan selar..aduhaii sedapnye...

Hah elok je nganga ikan tu kan..ekeke..satu ikan selar dan satu lagi ikan mata besar...Ikan ni x yah resepi la ek..just letak garam & kunyit then bakar je lah ye...


Hah..ni lah yang Eina nak share..air asam..meh2 sape nak rasa air asam mamaeina nih...

AIR ASAM
Bahan-bahannya:-
1/2 biji bawang besar - didadu kecil
1 biji tomato - didadu kecil
1 genggam asam jawa
1 mangkuk taufu fa air masak
3 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 inci belacan
6 biji cili padi - dipotong kecil

Cara-caranya:-
  1. Ambil segenggam asam jawa dan bancuh dengan air...asingkan air asam jawa tadi dengan bijinya.atau boleh juga ditapis..tapi kalau Eina,Eina suka buang biji je sebab kalau tapis air asam jawa tu jadi cair..air asam ni sedap pekat2 sikit..bagi Eina la kan...
  2. Kemudian, bubuh gula,garam dan belacan di dalam mangkuk air asam jawa yang diasingkan biji tadi..kacau sebati @ sehingga garam n gula hancur
  3. Akhir sekali,masukkan bawang besar n tomato yang didadu dan juga cili padi yang dipotong tadi..sedia untuk dicicah dengan ikan bakar..slurppp!!!


Untuk melengkapkan lagi menu lunch hari ni..eina masak sayur lemak ni...memang anak2 suka kalau makan sayur lemak ni dengan ikan bakar...bertambah2 la dorang makan...

SAYUR LEMAK
Bahan-bahannya:-
1/2 batang timun - potong ikut suka
1/2 batang carrot - didadu kecil
2 pokok sawi
50 gm kubis
1/2 biji lada benggala hijau
1 cawan santan pekat
1 1/2 cawan air
1 sudu besar lada hitam - ditumbuk
3 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih- ditumbuk
Garam
Gula
1 kiub ikan bilis Knorr

Cara-caranya:-
  1. Masukkan semua bahan kecuali sawi,kubis dan lada benggala ke dalam periuk
  2. Masak dengan api perlahan sambil dikacau selalu kuah tadi agar santan x pecah minyak
  3. Bila kuah dah menggelegak dan sayur timun dan carrot dah separuh masak,masukkan pula sayur2 lain
  4. Masak sekejap lagi,rasa masin n manis kuah..bila dah cukup rasanya boleh lah ditutup api...

4 comments:

Nieza said...

mama, nieza pun buat ikan bakar gak tapi ikan keli cicah air asam...jom kita tukar ..hehe

YANA SHAIFUL said...

Dah lama mama eina x on air tapi skali on air meleleh air liur nii.. ari tu tempoyak..ari ni air asam plak..sume feveret tuu..hehee

eina said...

nieza: hah ye ke?memang sehati sejiwa lah..jom lah tukar2..ekeke

yan : tak on air tu sebab internet aku serupo siput sedut..hahaha

YANA SHAIFUL said...

siput sedut bleh buat masak lemak hikhikk..