Adoiihaii...malasnye nak update blog...internet kat umah ni macam siput sedut...rasa cam nak buat gulai je.ekeke...Jomlah kite tengok resepi UDANG MASAK TEMPOYAK nih...rasa malas pulak nak membebel...sebab ape tau??nak upload gamba pun berjam2..adessss...penat sungguh....
UDANG MASAK TEMPOYAK ni lauk kegemaran Along..kalau dapat makan lauk ni makan nasi bertambah2 lah dak Along tuuu...tapi kalau letak petai lagi sedap lauk ni...penat cari petai kat kedai..xde la pulak..so udang tempoyak tanpa petai lah ek..ekeke....
UDANG MASAK TEMPOYAK
Bahan-bahannya:-
25 ekor udang
10 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
1 cawan santan pekat
1 cawan air
3-4 sudu besar tempoyak
Garam
1 keping asam keping
2 helai daun kunyit - disimpul
sedikit serbuk kunyit
Cara-caranya:-
UDANG MASAK TEMPOYAK ni lauk kegemaran Along..kalau dapat makan lauk ni makan nasi bertambah2 lah dak Along tuuu...tapi kalau letak petai lagi sedap lauk ni...penat cari petai kat kedai..xde la pulak..so udang tempoyak tanpa petai lah ek..ekeke....
UDANG MASAK TEMPOYAK
Bahan-bahannya:-
25 ekor udang
10 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
1 cawan santan pekat
1 cawan air
3-4 sudu besar tempoyak
Garam
1 keping asam keping
2 helai daun kunyit - disimpul
sedikit serbuk kunyit
Cara-caranya:-
- Cili padi dan kunyit hidup dikisar halus.
- Letakkan semua bahan di dalam periuk kecuali garam dan asam keping.
- Sentiasa kacau kuah agar tidak pecah minyak.
- Rasa kuah..kalau dah cukup masin dan masam x payah la letak garam dan asam keping sebab sesetengah tempoyak dah cukup masam dan masin...tapi kalau x masin dan masam,letak lah garam dan asam keping tu ye...senangkan!!!
No comments:
Post a Comment