~Selamat Datang ke Dapur Eina & Family~






Terima Kasih Daun Keladi...

Friday, February 25, 2011

BINGKA LABU


Assalamualaikum dan selamat petang...
Sana sini demam labu...kat sini pun x ketinggalan nak demam labu gak...sedap nih bingka labu nih...sampai angin puting beliung satu badan tau..ingatkan kena darah tinggi asyik pening je,rupanya angin makan labu punya pasal....adoyaiiii....

Resepi ni eina skodeng dari dapur Mat Gebu jejaka fofular tuh...ekekeke...x caya cube korang g jalan2 kat dapur die kat sini....tapi eina punya bingka labu xde la secung melecung macam yang che mat buat..die siap letak bijan lagi..tapi eina x letak..takut jari2 kecik kat umah ni,mengutip2 n mencampak bijan tu merata2...hehehe...Che Mat,macam biasa ye,C&P n mintak halal...time kasih banyak2 coz sudi share resepi yang sedap ni...tochee sifu...


BINGKA LABU
BAHAN-BAHANNYA :-)
450 gram labu manis, kukus hingga lembut dan lecek hingga hancur
500 ml santan
5 biji telur gred B - eina letak 4 biji telur gred AA
200 gram tepung gandum
180 gram gula halus
1 camca teh esen vanilla (mat guna "butter vanilla" flavour) - eina guna essen vanilla
1/2 camca teh garam
Bijan secukupnya - x letak

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan oven pada suhu 200C, lenser tin berukuran 9 inci x 9 inci x 3 inci dengan mentega, alas dengan aluminium foil, biar lebih sedikit supaya senang dikeluarkan nanti. Ketepikan.
  2. Dalam satu bekas, satukan semua bahan di atas kecuali labu lecek, bijan dan esen vanilla, kacau rata dengan whisk hingga gula hancur, tapis adunan tadi (eina blender). Masukkan labu lecek dan esen vanilla, kacau rata.
  3. Tuang dalam tin tadi dan taburkan bijan rata. Bakar selama 45 - 50 minit hingga permukaan kelihatan sedikit berkerak. Bila masak, keluarkan dari oven dan biar sekejap, kemudian boleh tarik keluar dari tin. Sejukkan sebelum dipotong...
CATATAN MAT GEBU :- Lepas bakar tadi, mat grill kan dalam 3 minit macam tu bagi permukaan dia berkeraakkk tebal sikit, baru wangi dan sedap.. (eina pun buat sama macam sifuuu)

2 comments:

izahdaut said...

Sah sah sedap harum je bingka ni kan
Ish rasa cam nak buat jugak tapi banyak gak telur tu kan
Hmm jamu mata dulu la

Chik Mimi said...

Assalam eina,bingka sedap mmg menjadi pebret kami sekeluarga.macam2 la dunia blogging ni tu yg kadang2 akak rase mcm nak give up je