~Selamat Datang ke Dapur Eina & Family~






Terima Kasih Daun Keladi...

Sunday, June 19, 2011

BLUEBERRY CHEESE TART BERBUNGA HIJAU & TIPS


Assalamualaikum and a very good morning....mood yang agak menggembirakan pagi ni...moga2 kegembiraan berterusan...biasa la kan kalau dah pregnant ni,mood tu tenggelam timbul...x tau la kenapa...kadang2 tersangat la sensitip nye makcik ni tapi yang paling ngeri nye...mood malas tu datang memanjang je..sabau je laa...masak lak asyik kena complain tawar je...haishhh,rasanya dah letak garam berkilo...ekekeke....

Nampak x cheese tart kat atas tu???comel x??muahaha...comotnye ya rabbi...maklumlah kan,mama ni kalut semacam...mood nak buat cheese tart ni datangnye dah pukul 7 petang...time tu lah nak mandi,time tu lah nak suap nasi anak,nak semayang maghrib n at the same time nak buat cheese tart....boleh ke gitu??x tau laa....

Comot kan???sebuk dengan 3 heroes tu lagi yang x sabar nak makan n nak deco...yang pecah pun ada shell die...si 3 heroes tu dok angkat2,belek2..and yang paling sadis,belum bubuh filling,habis dah 3@4 ketul shell dimakan dorang...Ya Allah,rasa nak pengsan tang tu jugak..sabau je laa...dah memang faveret dorang kan,apa nak kata,redha je laaa....

Blueberry Cheese Tart ni Eina buat khas untuk sambut father's day hari ni....Alhamdulillah,untuk 1st timer buat cheese tart,menjadi la jugak walaupun agak comot...cheese tart ni amatlah sedap..cam beli kat King's je...sebijik rasa die tau..rugi x cuba...memang berbaloi....sebenarnye dah berkurun lama Eina beli cream cheese ni,tapi disebabkan morning sickness nye pasal,hampir nak kejung cream cheese dlm peti ais...hahaha...

Sebenarnya,Eina dapat resepi ni dari blog my laling yang dok nun jauh kat Finland, mY laling Kak Nieza....akak,Eina mintak halal ye resepi ni...nak C&P je ni....Kak Nieza lak dapat resepi ni dari dapur Kak Azita, yang siap dengan demo dan tips sekali....tq ye kekanda berdua...memang mabeles...thumbs up!!!!

Tapi deco Eina ni lain pulak..warna green lak kat atas tu..hehehe,selongkar punya selongkar,warna purple da finish...so green color pun green color lah...jom2 layan resepi sedap nih..

fresh from cik oven

BLUEBERRY CHEESE TART

Tart Crust / Shell

Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
(eina guna gula castor)
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :
  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak. (eina bakar dalam 20-25 minit)

Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.


Cream Cheese Filling 

Bahan-bahan :
250gm cream cheese 
(eina guna brand tartura)
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Cara-cara :
  1. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
  3. Masukkan filling ke dalam kulit tat.
  4. Tuang cream cheese ke atasnya. Bakar selama 5 minit pada suhu 170oC. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.

Filling :
Blueberry, strawberry, kiwi, oren, dll.


Tips untuk dapatkan cistat yang gebu dan montok(mengikut pengalaman Kak Azita...) :
  1. Jangan simpan cream cheese di tempat sejukbeku (frozen).
  2. Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan.JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
  3. Isi adunan cream cheese ke dalam piping bag untuk memudahkan proses mengisi adunan ke dalam crust.
  4. Picitkan adunan hingga penuh...hingga sampai ke bahagian sisi crust.

10 comments:

Mas said...

jom tukar2 cheese tart mamaeina..
macam berjanji lak kita kan..

Mas said...

jom tukar2 cheese tart mamaeina..
macam berjanji lak kita kan..

ady said...

as-salam
sedap..Ramai yg suka cistat niiii...... termasuk yg cakap nih !!!

Deliah's Deli said...

salam iena :) rindunya! lama betul iena x update..dgn 3 hero tu mmg x menang tgn kan :)baby n ibu sihat? sy pun bz gak smpai mood nk update pun tenggelam timbul :))) suka cheese tart tp x rajin nk bt shell :(

eina said...

Mas: a ah la kan..cam janji...meh2 kita tukar2....

ady: waalaikummussalam kak ady...memang sedapppp...x benti2 makan...hehehe

Del: waalaikummussalam Del sayang...memang lama,tapi still buat BW..cuma x larat nak tinggal jejak...alhamdulillah,kesihatan kami agak baik...

Nieza said...

Assalam laling eina!! wahhh sekali muncul dgn cheese tart yg mabeles...alhamdulillah dah sihat yer...rindula lama tak singgah dapur ina ni..btw...tapau ler skit cheese tart tu nk rasa akak pun dh lama tak buat...malas juga...hehe

eina said...

nieza: waalaikummussalam kak....tu la psl kak..sekali muncul dgn cheese tart..eina sdri pun terkejut..hahaha

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Salam kenal. tadi nampak kat umah mas. Kita tak berani lagi le nak mengetat. tapi tertwan sungguh

inahar ali said...

eina cayang..pekabo?? mabuk2 lg ek?? cian dier..hehe! eh..ada lg ke cistat nih..terliur akak tgk!!

eina said...

kak sam: waalaikummussalam..salam kenal kak...hehehe...eina pun sblm buat hr tuh,bercinta memikir...nak buat ke tidak..tp sbb ank2 suka sgt mkn..terpaksa la buat...

kak ina: x mabuk sangat dah kak...dah msk trimester ke 2 kan...kurang dah la sikit...cistat dah hbs la kak..hehehe..len x buat kite passing2 k!!!