~Selamat Datang ke Dapur Eina & Family~
Terima Kasih Daun Keladi...
Saturday, November 13, 2010
SUP KAMBING MAMAK
Salam di petang Sabtu...Dah lunch ke belum?soalan maut ape kan?ade ke petang2 tya da mkn tgh hr ke belum?msti la org dah nak minum petang lak kan....haishh dak Eina nih...
Eina nak cepat ni..nak g kelas lak..so x leh nak bebel2 la hr ni ek..hari ni Eina msk SUP KAMBING MAMAK atas request mr hubby...dulu da penah buat...tp x ingat g campak kat mane resepi tu..td merempit la ke dapur2 senior2 blogger...terjumpa lak kat dapur Kak Ina KL...tp klau x silap Kak Ina wat sup tulang lembu..ye ke?x ingat lah..tp ape yg penting Eina mmg terjumpa resepi ni kat blog Kak Ina KL...so terus jatuh CENTA!!!!..menurut Kak Ina KL...die dpt resepi ni dr Chef Hanieliza...hubby kate mmg sedappppp..2 thums up 2 both of u sis..chef Hanieliza n Kak Ina KL..tp Eina ade olah @ derhaka skt resepi ni..hehehe..ampunnnn!!!
So,jom kite share resepi ni...Kak Ina..mtk izin C&P ye..tocheeee....
SUP KAMBING MAMAK
sumber : Kak Ina KL
resepi asal : Chef Hanieliza
Bahan2 nye :-
1 kg daging kambing
2 sudu besar minyak makan
3 sudu besar rempah sup/kurma [bancuh dgn air sikit]-akak guna rempah kurma..tak de stoklah rempah sup (eina guna 1 paket kecil rempah sup adabi + 1 paket kecil rempah kurma adabi+air)
4 biji kentang [belah 4]-tak letak sebab tak ada stok - same lah kite,xde stok..hehehe
1 batang carrot [potong kecil]
1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan]
1 batang serai [ketuk]
2 biji tomato [belah 4]
garam
bawang goreng - pun x letak,xde stok
air secukupnya
4 helai daun pandan - ni Eina tambah
Bahan tumbuk
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
1 s/k lada hitam
Bahan rempah tumis
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
akak tambah : 1 bungkus sup bunjut tulang, sebatang daun saderi di potong kecil, 1 batang lobak merah di potong memanjang, sedikit bunga kobis dan 1 biji bawang besar yang di hiris panjang
# eina pun tambah sup bunjut & 1 biji bawang besar
Cara2 nye:-
1. Daging kambing dipotongkan kecil. Basuh dan toskan. Kemudian direbus di dalam periuk sehingga empuk.Eina rebus dgn daun pandan utk menghilangkan bau hamis kambing...
2. Di dalam kuali lain,panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk, hirisan bawang besar, sup punjut dan rempah tumis. Eina tumis dalam kuali baru sedap...Tumis sampai garing..
3. Masukkan rempah sup/kurma, tulang, serai dan kacau rata. Masukkan sedikit air.
4. Biarkan rempah2 tumis tadi merenih sekejap barulah di masukkan ke dalam periuk berisi daging kambing dan masukkan rempah yang telah di tumis bersama 1 biji tomato yang di belah 6 dan sedikit batang saderi.
5. Rebuskan sehingga tulang betul-betul lembut. Akak rebus dalam 1-1 1/2 jam dengan api perlahan.
6. Masukkan kentang, carrot, air dan garam. Biarkan mendidih.
7. Biarkan reneh sehingga saderi dan carrot lembut.
8. Tutup api dan masukkan tomato.
9. Masukkan dalam mangkuk hidangan dan taburkan bawang goreng,daun sup & daun bawang.
Labels:
Kambing
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
4 comments:
ishhh menyelerakan sungguh...makan ngan roti..sini ujan lebat, so kalo dpt sup nih..enakkkk :)
hehehe..kak yat mkn ek daging kambing..bagi org yg suka mkn mmg ckp cam2..hubby eina pun same coz faveret die nih..tp eina x mkn..so x tau la pe nak ckp..hehehe..eina ni tukang masak leh laa...klau nak mkn,x tau la kak yat..mmg x leh msk...tp hubby eina kate eina org yg rugi..hehehe
lama tak peke sup kambing ni bak semangkok
aduss nur...da lame gak eina x buat sup kambing ni...len x kalau eina wat eina anta kan ye...hehehe
Post a Comment