~Selamat Datang ke Dapur Eina & Family~






Terima Kasih Daun Keladi...

Saturday, November 20, 2010

SUP DAGING PEDAS MASAM


Salam ceria di petang Sabtu...korang ceria ke arini?Eina tak berapa nak ceria la hari ni...adaje benda yang menyakitkan hati dok kat sini...apa taknye kan...elok je siap masak lauk Sup Daging Pedas Masam ni kan...tiba2 dengar bunyi bising kat awning dapur umah Eina...berlari la Eina g tengok sebab tengok kat luar hari cerah je..x de pun hujan..rupa2 nya..orang atas tengah basuh lantai depan umah die...habis air terperfcik masuk dalam umah Eina..kalau air tu xde bau aku x kisah la kiah oiii..ni bau TAIK KUCING!!!!!!

X pasal2 aku mengamuk hari ni..geram betul..dah la penat cuci bilik air,masak pulak...pastu depa tu g wat benda x bermoral camni pulak..kalau la korang kat tempat Eina ni..korang mengamuk ke cool je?? x pasal2 Eina kena basuh dapur hari ni..nasib baik sempat selamatkan periuk yang ada lauk Sup Daging Pedas Masam nih..kalau x resepi mat gebu nih..Eina kena tukar title jadi Sup air taik kucing..GILA!!!!

Ahhh..lantak la ngan orang yang x bertamadun tu kan..malas Eina nak amik pusing...Jom kite citer tentang sup yang amatlah sedap nye nih..very simple n healthy...tapi memang mabeles....resepi ni Eina dapat dari blog Che Mat Gebu jejaka yang memang pandai masak tuh..air tangan die memang mabeles laaa...banyak dah yang Eina try wat pakai resepi die..mmg menjadi dan sedappp...

Sampai anak2 Eina makan nasi 3x dah hari ni..belum masuk makan malam lagi tuuu...nasi dah habis dalam periuk..masak lagi la tu gamaknya...dorang suka sangat hirup sup tu..terutama si tembam Along...memang meratah je kejenye...penat laa cuti sekolah ni..asyik nak makan je dorang nih....

Jom la kite share resepi nih..Che Mat, as usual la ye..mintak halal..nak C&P ni ye...hehehe

SUP DAGING PEDAS MASAM

BAHAN-BAHANNYA :-)

500 gram daging,hiris nipis, cuci dan toskan
1 biji tomato, belah 8- x letak,xde stok
2 inci halia tua, hiris halus
5 ulas bawang putih, hiris halus
1/2 inci kunyit hidup, hiris halus
10 biji cili padi, diketuk
Garam secukup rasa
5 biji limau kasturi, ambil jusnya
Air secukupnya untuk merebus
Hirisan daun sup, untuk hiasan
Hirisan cili padi, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan-pun x letak..xde stok


CARA MEMBUATNYA :-)

1. Masukkan daging tadi bersama, halia, bawang putih, kunyit hidup dan cili padi ketuk. Tuang air secukupnya dan masak hingga mendidih. Kecilkan api dan renih hingga daging empuk.

2. Tambah garam secukup rasa dan jus limau kasturi (yang ni bergantung pada tekak masing2, nak masam tambah lebih, nak kurang masam letak sikit yea). Kacau dan masukkan tomato, biar masak sekejap. Rasa dan jika ok matikan api.

3. Senduk sup dalam bekas sesuai, tabur hirisan daun sup, bawang goreng dan hirisan cili padi. Hidangkan segera selagi hangat....

2 comments:

Mat Gebu said...

Serta merta termengidam...hahaha..

eina said...

lahai cik mat..hehehe..tp mmg sedap laaa sup nih...mmg ank eina request srh wat lagik...thanks ye coz sudi kongsi resepi nih...