~Selamat Datang ke Dapur Eina & Family~






Terima Kasih Daun Keladi...

Friday, November 12, 2010

GULAI KICAP DAGING MY MOM


Salam di hari Jumaat yg mulia....sori lambat skt wat N3 hari ni...busy skt...tgh hari terpaksa pegi bank..settle loan...pastu on da way g bank lak dpt call dr member,bagitau neighbour Eina meninggal sbb sakit kencing manis...mmg dah agak lama arwah ni sakit..masuk keluar hospital..sempat la jugak Eina g jenguk arwah masa die sakit hr tu...cuma lately x sempat nak g jenguk die coz Eina pun busy sikit...

Hari ni, hari last sekolah..Esok da start cuti sekolah..best sangat rasa..da kkurang 2 tugas..basuh baju sekolah & iron baju sekolah..hehehe...tp yg x berapa bestnye...esok start la aktiviti yg sibuk..jap yang tu nak air..jap lagi yang ini nak nasi..jap lagi bergaduh..adoiiii...penat nak mikir tuh..heehehe

Sebelum keluar tgh hari tadi Eina wat Gulai Kicap Daging My Mom...nape name die gulai kicap ek?ntahlaa..lahir2,dr kecik lagi mak Eina suka masak ni & mmg kitaorg panggil gulai kicap..mmg sedap...& antara dishes  yg mmg Eina suka dr kecik especially bile my mom yg masak ni..mmg secukup rasa laaa...

Ok..jom kite share resepi ni..mmg sedapppp...

GULAI KICAP DAGING MY MOM

Bahan2 nye :-
1/2 kg daging batang pinang @ ape2 jenis daging yg anda suke
1 btg kayu manis
2 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
6 biji bawang merah - ditumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
1/2 cawan kicap manis
1 sudu besar ketumbar - ditumbuk
1 sudu besar jintan manis - ditumbuk
Sedikit Suun - direndam di dlm air paip & toskan
Minyak untuk menumis
Gula
Garam
Ajinomoto
Air secukupnya untuk kuah
1 keping asam gelugor @ asam keping

Cara2 nye:-
1. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumiskan bawang merah,halia & bawang putih yg ditumbuk tadi.

2. Tumis hingga garing & naik bau. Masukkan pula rempah 4 sekawan (kayu manis,buah pelaga,bunga lawang & bunga cengkih).

3. Masukkan daging & kacau2 daging tadi agar sebati dgn rempah tumis. Masukkan air secukupnya.

4. Masak sehingga daging empuk dan masukkan kicap,garam,gula,ajinomoto & asam keping.

5. Masukkan pula ketumbar & jintan manis yg ditumbuk. Sesuaikan rasa.

6. Akhir sekali masukkan suun & biarkan sekejap sehingga anda nampak suun tadi bertukar warnanya menjadi jernih @ transparent @ hingga suun anda masaklah ye..hehehe

7. Bolehlah ditutup api & dihidangkan bersama nasi panas & sambal belacan..meletupp ko...

3 comments:

Anonymous said...

nk try lee tp klu tukar ngn ayam bleh gak kan..xmkn daging lee hehee

Anonymous said...

bestnyaa..nk try lee tp nk tuko dgn ayam.. xmkn daging lee hehee

eina said...

boleh aje...tapi Eina mmg selalu wat pkai daging..try la ek..