~Selamat Datang ke Dapur Eina & Family~






Terima Kasih Daun Keladi...

Saturday, October 2, 2010

KARI AYAM MAMAK STYLE


Salam sabtu tuk semua viewers...dah makan ke belum?Kami sarapan ngan beehoon goreng pagi nih...Sori la semlm xde N3..bukannya ape..busy nye pasal...busy ngan ape?hehehe..kemas umah,masak,lipat baju n yg paling buat aku sibuk..sibuk uruskan hal dak Along...die ada pertunjukan fesyen kat sekolah semalam...sebuk la dok uruskan keperluan die...pastu die ade lak jamuan hari raya..haishhh..macam2 kan..
Ok...tuk hari ni,Eina nak share resepi KARI AYAM MAMAK STYLE yg eina buat 2-3 hr lepas...resepi ni eina dapat dr MYR (myresepi)...tapi x ingat la resepi sape...klau tuan punya resepi ada terbaca N3 nih...time kasih ye tuan punya resepi, resepi ni mmg sedappppppppppp...mintak halal dunia akhirat coz Eina amik resepi ni...sori la,Eina lupa sangat resepi sape?makcik dah tuo..hihihi
Jom kite tinjau2 resepi yg sodappp nih...



KARI AYAM MAMAK STYLE


Bahan-bahannya :-
1/2 ekor ayam - dipotong mengikut saiz  yg anda suka ,dibersihkan & ditos

Bahan a)
10 ulas bawang putih - diblender
3 inci halia - diblender


Bahan b)
1 biji bawang besar - dihiris
4 tangkai daun kari
1 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang


Bahan c)
2 biji tomato - dihiris
2 batang serai - dititik
2 helai daun pandan


Bahan d)
8 sudu besar serbuk kari ayam Baba's
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
sedikit serbuk cili kering - x letak coz da habis stock
2 biji ubi kentang - dipotong dadu
3/4 cwn santan pekat


Bahan e)
serbuk lada hitam
serbuk lada sulah
serbuk ketumbar
serbuk jintan manis
garam

Cara2 :-
1. Tumis bahan a hingga naik bau
2. Masukkan bahan b & bahan c.Tumis hingga daun kari garing
3. Masukkan ayam & ubi kentang.Tutup periuk.Masa menumis ayam ni msti anda mula terbau aromanya...memang wangi..emmmm...Tumis lebih kurang 3 minit.Masak dengan api perlahan.Tambah air mengikut kuantiti kuah yg anda inginkan.Tutup periuk & biar mendidih
4. Masukkan bahan d & bahan e. Masak hingga ramuan rempah masak sebati.Selalu tutup periuk &masak dengan api perlahan
5. Bila kuah kari & ayam dah masak,baru masukkan santan & garam
6. Selalu dikacau agar kuah tidak naik minyak.Tutup api


#Boleh dihidangkan dengan apa saja hidangan yg anda suka spt roti canai,roti arab,nasi panas,nasi beriyani,roti jala,nasi himpit etc...SELAMAT MENCUBA...

No comments: