~Selamat Datang ke Dapur Eina & Family~






Terima Kasih Daun Keladi...

Saturday, October 9, 2010

AYAM PERAP MASAK MERAH MADU


Salam Sabtu semua..aduhaiiii..mintak maap la byk2...lama x bersiaran...
Anak2 Eina demam laa...mlm td pun x tdo sekali lagi...Angah pulak yg demam panas...Biasa la kan, sekarang ni musim demam..Eina ni pun rasa cam nak demam dah ni...

Hari ni,kalau korang tgk muka n mata Eina,da macam hantu jerangkung agaknye..hehehe..penat sgt...
Oklah,x larat nak celoteh panjang hr ni...hari ni Eina nak share resepi dr dapur Kak Ummi Kuantan ....thanks ya Kak Ummi coz share resepi nih..mmg sedapppp sgt..tp Eina mkn ngan nasi putih jekk..pun sedapp..agaknye klau mkn ngan nasi beriyani lg terangkat la kot lauk nih...ank2 pun suke...kejap je hbs lauk ni diorg ratah..hehehe

Jom kite share resepi yg sedap nih...Kak Ummi,mtk halal ye resepi nih...Eina nak C&P je ni..x larat nak tulis..hehehe..resepi ni Kak Ummi dpt dr Majalah Rasa...





AYAM PERAP MASAK MERAH MADU
Sumber : Kak Ummi Kuantan / Majalah Rasa

Bahan-bahan nye :-
1 ekor ayam - potong 10 bahagian - Eina buat 1/2 ekor ayam je
2 sb. rempah kari ayam
1 sb. serbuk kunyit
6 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 inci halia (ditumbuk)
2 labu bawang besar (dikisar)
2 sb. cili kering kisar (akak letak 3 sb.)
5 sb. madu
1 sudu besar gula merah
2 sb. puri tomato (akak letak 4 sb.) - ya ampun,xde puri tomato...so Eina letak sos tomato..hehe
garam secukup rasa
1 labu bawang besar - dipotong nipis bulat

Cara2 Memasak :-
1. Ayam dibersihkan dan ditoskan.

2. Gaulkan bersama bahan halia, bawang putih, kunyit, rempah kari dan perisakan dengan garam. Perap ayam selama 2 jam (akak lebih 4 jam..hehee)..Eina perap 30 mnt je...hehehe

3. Keluarkan ayam dari bahan perapan dan goreng hingga masak. (lebihan bahan perapan akan digunakan sebagai bumbu kuah)...Semasa menggoreng ayam,Eina nasihatkan jgn pkai api besar,coz ayam akan mudah hangit pd bahagian luar n x msk pd bhgn dalam..mudah hangit coz resepi ni kite guna madu...

4. Panaskan minyak dalam kuali, dan tumiskan. Masukkan bahan bumbu perapan dan cili kisar. Masak hingga garing.

5. Masukkan gula, madu, puri tomato dan kacau. Masukkan sedikit air dan kacau lagi.

6. Apabila kuah sudah mendidih dan sedikit pekat, masukkan ayam.

7. Biarkan kuah mesra dengan ayam sambil dibalik-balikkan ayam dengan api sederhana.

8. Perlahankan api dan biarkan reneh sekejap hingga naik minyak dan kuah pekat.

9. Angkat dan hidangkan dengan nasi minyak atau nasi putih.

2 comments:

Chik Mimi said...

sedapnya ayam masak merah

eina said...

hehe..mmg sedap ayam perap msk merah madu ni chik mimi...