~Selamat Datang ke Dapur Eina & Family~






Terima Kasih Daun Keladi...

Sunday, October 10, 2010

SUP AYAM


Salam Ahad untuk semua pengunjung blog dari dapur...MAMAEINA.
Amacam hari ni?Sihat x?Ank2 Eina baru beransur sihat...tp mlm td still berjaga smpai kul 7am...kul 7am bru tdo but kul 9am da bgn wat sarapan...adoii ngantuk nye laa...

Nape x tido?Si Angah demam x elok2 lg..start kul 11pm mlm tadi,demam die da 38.2'c...Adoii..kelam kelibut mama die dibuatnye...x tido tu bukan ape..dok sebuk basah2kan kepala n badan die...nak bg suhu turun...tp turun kejap je...kul 4am pns balik...bg mkn ubat n dok "jelum" kepala die...fobia beb!!Anak Eina yg paling kecik pernah kena sawan tarik masa die umur sethn...kes demam pns la tuh...meraung x sudah Eina masa tu...so sekrg klau ank2 demam,fobia tu akan ada laa...kot benda same berulangkan...

So untuk menu org2 demam ni..Eina wat Sup Ayam...tekak dorang x berapa blh mkn benda2 pedas..kot ye pun sup ni sedap skt dihirup...so,apa lagi,jom kite tgk resepinya...






SUP AYAM

Bahan-bahannye :-
8 ketul ayam
5 biji bawang merah *
4 ulas bawang putih *
1-2 inci halia *
Air secukupnya untuk dijadikan kuah
1 sudu besar lada hitam - ditumbuk
1 bungkus sup bunjut
1 batang kayu manis
2 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
Minyak untuk menumis
Garam
Ajinomoto
2 biji kentang - dipotong dadu
Daun sup,daun bawang & bawang goreng untuk hiasan

Cara2 membuatnya :-
1. Letakkan ayam,kentang & air secukupnya di dalam periuk,biarkan menggelegak.

2. Sementara menunggu ayam & air td menggelegak, tumbuk bahan2 yg bertanda *

3. Di dalam kuali yg lain, panaskan minyak secukupnya untuk menumis. Tumiskan bahan2 yg ditumbuk tadi sehingga garing & kekuningan. Apabila bahan2 tadi telah garing,masukkan pula sup bunjut,kayu manis,bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga . Goreng sekejap bersama bahan tumis dan bolehlah dimatikan api. Asingkan minyak dan bahan tumis tadi sebab kite nak guna bahan tumis shj,bukan minyak!!

4. Apabila ayam dan kuah tadi telah menggelegak, masukkan bahan2 yg ditumis tadi...

5. Kemudian masukkan pula garam,ajinomoto dan lada hitam yg ditumbuk. Sesuaikan dgn rasa anda, bolehlah ditutup api.

6. Hiaskan dgn bawang goreng,daun sup dan daun bawang jika suka.Perahkan juga sedikit limau kasturi untuk rasa masam...tu pun jika anda suka lah ye...

No comments: