~Selamat Datang ke Dapur Eina & Family~






Terima Kasih Daun Keladi...

Thursday, September 30, 2010

RENDANG DAGING MY STYLE



Salam sejahtera semua!!! Pekaba hr ini...moga2 hr yg mendung dlm hidup Eina akan berlalu begitu saja...malas dah nak pikir2...buat sesak otak n nafas je kan...biar sang labu tu terjun ngan labunya...hehehe
Korang dah makan ke arini? Hari ni my hubby request nak mkn nasi himpit ngan rendang daging,kari ayam n kuah kacang...aduss byk bonar menu die order...ponat den arini...tp x pe laa,asal ade tukang mkn,tukang masak pun "ON"  je.hehehe...
Tapi utk hr ni Eina kongsi resepi wat rendang daging lah dulu ye...bukan ape..nak g lipat kain lak...da 2 hr kain dok dlm basket merah tu...ni penyakit malas punya pasal laa...Resepi ni Eina belajar ngan akak Eina yg dok nun jauh kat Kelate...tqvm my dear Kak Ja...rendang ni da jd menu tetap bile tiba hr raye...kami sefamily mmg suke rendang yg basah @ berkuah sikit..tapi kalau korang nak keringkan sikit kuah tu pun ok gak...
Jom kite layan resepi dulu..dah melalut-lalut dah ni...





RENDANG DAGING MY STYLE

Bahan-bahannya:-

1kg daging lembu @ 1 ekor ayam
12 biji bawang merah*
1/2 biji bawang besar holland*
6 ulas bawang putih*
2 inci halia*
2 inci kunyit hidup*
1 inci lengkuas*
2 batang serai*
10 tangkai cili kering* - ikut tahap kepedasan yg anda suka la ye
5 biji cilli padi *- lebih pun x pe,tp biasa Eina x letak coz ank2 nak mkn,nanti pedas pulak
4-5 helai daun limau purut - dihiris halus
2 helai daun kunyit - dihiris halus
1/2 kg santan pekat
Garam
Gula
Ajinomoto
Minyak untuk menumis
1 susu besar kerisik

Cara2 :-

1. Daging dipotong mengikut saiz yg anda suka n dibersihkan n ditoskan
2. Bahan2 yg bertanda * dikisar halus.
3. Panaskan minyak di dalam kuali. Setelah minyak panas,tumis bahan2 kisar tadi hingga garing & wangi
4. Masukkan daging @ ayam. Biarkan sehingga air daging @ ayam tadi kering sedikit n bahan2 tumis tadi meresap ke dalam daging @ ayam
5. Masukkan gula,garam , ajinomoto & santan pekat. Masak hingga kuah agak kering.
6. Rendang seharusnya selalu dikacau agar tidak hangit/hangus & berkerak pada bahagian bawah
7. Masukkan daun limau purut,daun kunyit & kerisik. Kacau sebentar...Dah siap!!

# Boleh dihidang bersama nasi panas,nasi beriani,nasi minyak,nasi himpit,roti jala,roti & ape saja yg sesuai

No comments: