~Selamat Datang ke Dapur Eina & Family~






Terima Kasih Daun Keladi...

Thursday, February 2, 2012

MCUG @ VCUG TEST AND ULTRASOUND OF ARFA (rentetan dr Jaundis yg tinggi)

Sungguh payah rasanya untuk dimulakan entry kali ni...tak tau nak dimulakan di mana...terasa macam 1 batu besar menghempap dada seorang yang bergelar ibu...masih terbayang kemanisan mengandungkan dan melahirkan si anak...namun pagi semalam,kemanisan itu bagaikan direntap dari diri ini...

Mengeluh???tidak sekali...namun sedikit kekecewaan bersarang dihati...namun hati ini masih kepada PenciptaNya...Ya Allah,aku redha jika ini ujian yang Engkau berikan...aduhai Arfa,Mama x sanggup lagi nak lihat adik dicucuk sana sini,digodek2 setiap inci tubuhmu semata2 untuk mengetahui penyakit apa yang ada ditubuh kecil mu...

Arfa Lutfillah 2 bulan

Tanggal 18/1/12 kami ke Hospital Sungai Buloh untuk menjalani MCUG Test dan Ultrasound KIDNEY untuk baby kami,Arfa Lutfillah....usai segala ujian,kami ke Paeds Clinic untuk berjumpa dengan Pakar Arfa,Doktor Zalilah...menurut Doktor Zalilah,result scan dah keluar dan menunjukkan sedikit abnormality di bahagian kiri kidney baby...sedikit kegusaran sudah bersarang namun untuk mengetahui problem sebenar,kami kena tunggu result MCUG...

Doktor menerangkan serba sedikit kemungkinan yang berlaku...mungkin juga baby mengalami VU (vesicoureteral) reflux ...maknanya disini (yang Eina faham lah ye), baby mengalami putaran kencing terbalik ,iaitu kencingnya x keluar tapi berbalik semula ke kidney dia...

Semalam,tanggal 1/2/12...doktor Zalilah call & cakap result MCUG dah keluar...berdebar rasanya,dalam hati Allah je yang tau (sambil berdoa moga xde yang buruk berlaku)...namun sangkaan saya meleset apabila doktor mengatakan baby mengalami VU (vesicoureteral) reflux grade 3..maknanya yang paling teruk..Allahhuakbar,terduduk Eina mendengarnya.... 

Doktor menyatakan dia akan berbincang dengan Pakar Perunding apa rawatan selanjutnya dan kami mungkin akan di "refer" ke pakar buah pinggang di HKL untuk menjalankan test selanjutnya sebab khuatir akan ada side effect dekat kidney baby....

Moga yang tebaik untuk baby Mama...Allah lebih mengetahui...kawan2 tolong doakan baby Eina cepat sembuh ye....

Untuk mengetahui apa itu MCUG test...sila klik disini ...

14 comments:

ady said...

as-salam Eina
sedihnye Ady baca N3 Eina ni..Ady doakan semoga baby Eina cepat sembuh dan jauhi dari segala penyakit..inshallah Eina....

izahdaut said...

ya Allah... sedihnya baca.. akak doakan yang terbaik. smoga enna, dan hubby tabah sabar dan redho. jgn lupa sentiasa solat hajat dan doa yang tak putus2. doa ibu itu yang terbaik. smoa baby cepat sembuh dan kuat

Mas said...

salam kak eina..
sebakk mas baca entry akak ni..
tak sedar air mata menitik sebab mas pernah lalui situasi macam akak masa anak sulung mas sakit dulu...
sebelum ain disahkan mengidap thalasemia major..
memang pada mulanya perit nak terima..
anggaplah ini semua ujian dari Allah...
moga akak sekeluarga tabah yerk..
dan anak akak cepat2 sembuh...

inahar ali said...

salam eina..moga eina tabah dgn dugaan Allah ini..akak doakan moga baby arfa cepat sembuh ye..amin!

Papa-NtiQ said...

bersabar dan berdoa selalu.....

Ayu said...

assalam eina,
alamak, akak baca pun terperanjatlah eina..harap eina bersabar ya..insyaallah allah maha mengetahui dan mudah2han dapat dibaikki saluran yang reverse back tu..
Insyallah akak akan doakan untuk eina juga ya..

ikatankasihku said...

Besarnye dugaan ni eina..sabar jer..jangan berputus asa..harap tabah k....

eina said...

ady: waalaikummussalam ady...terima kasih di atas doa yg dipanjatkan..aminn..moga termakbul...

izahdaut: terima ksh ats nasihat n doa mu itu kak izah..moga semuanya termakbul..aminn

mas: terima ksh ats doa mas tuh..oo rupanya mas dah tempuh dlu saat2 sukar bg kta yg bergelar ibu ni ye...moga mas jga tabah...so camne ain sekrg??

inahar ali: waalaikummussalam kak ina..terima kasih atas doa akak..moga termakbul..aminn

papa-NtiQ: terima kasih

ayu: waalaikummussalam..tq kak..moga doa akak utk kami termakbul..aminn

ikatan kasihku:tq my friend

anymz said...

doakan yg terbaik utk anak eina.insyaAllah semoga cepat sembuh ya baby arfa...

Papa-NtiQ said...

TQ yer Eina sempat singgah blog saya hari ni.....saya doakan semoga segala nyer berakhir dengan gembira dan bahagia...

Nieza said...

assalam laling eina...sabarlah yer.dugaan utk hambanya.semoga ena tabah menjaga anak kecil ini..sama-sama kita doakan yg terbaik utk anak ena ya..insyaAllah.

eina said...

anymz:kak anim..tq moga dimakbulkan allah..aminn

papa-NtiQ: time kasih papa..aminn

nieza:tq kak..aminn

Outbound di malang said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

Outbound di malang said...

Lucunya :) Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...