~Selamat Datang ke Dapur Eina & Family~






Terima Kasih Daun Keladi...

Tuesday, September 28, 2010

MASAK LEMAK CILI API SIPUT SEDUT





Salam selasa untuk pengunjung blog ini...terima kasih yg x terhingga coz anda semua sudi meluangkan sedikit masa anda untuk surf blog saya yg x seberapa indahnya ni..hehehe...hari ini sebagai "PERASMI" kepada resepi dr air tangan saya,saya persembahkan...ceh ceh ceh..persembahkan gituuu...tarraaaaaaaa!!!MASAK LEMAK CILI API SIPUT SEDUT...feveret my family ni..berdecut2 bunyik die bile disedut..ekekeke..Harap anda semua sudi mencuba resepi yg senang n x seberapa ini...


MASAK LEMAK CILI API SIPUT SEDUT

Bahan-bahannya:

1kg siput sedut - dibuang bahagian belakangnya
1 biji kelapa parut - diambil santannya
5 biji bawang merah
3 biji bwg putih
1cm halia
7 biji cili padi - bergantung kpd tahap kepedasan yg anda suka
1 helai daun kunyit
2 btg serai - diketuk
Kunyit hidup @ serbuk kunyit
Minyak masak
Gula
Garam
Ajinomoto
1 kpg asam keping

Cara2:
1. Kisar @ tumbuk bawang merah,bawang putih,halia,cili padi & kunyit hidup
2. Panaskan minyak di dlm periuk...apabila minyak dah panas,masukkan bhn2 yg telah dikisar @ ditumbuk
3. Biar sehingga naik bau @ garing bahan2 tadi...masukkan serai yg telah dititik
4. Masukkan santan cair n siput sedut.Biarkan menggelegak sebentar.
5. Masukkan pula santan pekat,gula,garam,ajinomoto,asam keping.Sesuaikan dgn citarasa anda
6. Kuah tadi seharusnya selalu dikacau agar tidak pecah minyak,agak2 dah nak masak siput tadi,masukkan   daun kunyit.
7. Angkat & hiaskan mengikut "kekereatifan" masing2..hehehe..sesuai dimakan bersama ulam-ulaman,nasi panas,budu @ sambal belacan...Selamat mencuba!!!

2 comments:

Anonymous said...

mesti bukan org negeri 9 ni.....kalau org n9, bawang2 & halia mmg tade dlm masakan...lain bona raso eh.....good attempt wifey *_*

eina said...

hehehe..mmg saye bkn org nogori...saye ore kelate..so wat ikut tekak je laa..biasa wat camni je...xpe la len x saye try ikut cara org n9 plk..tq coz bg comment membina tuh...