~Selamat Datang ke Dapur Eina & Family~






Terima Kasih Daun Keladi...

Saturday, November 20, 2010

SUP DAGING PEDAS MASAM


Salam ceria di petang Sabtu...korang ceria ke arini?Eina tak berapa nak ceria la hari ni...adaje benda yang menyakitkan hati dok kat sini...apa taknye kan...elok je siap masak lauk Sup Daging Pedas Masam ni kan...tiba2 dengar bunyi bising kat awning dapur umah Eina...berlari la Eina g tengok sebab tengok kat luar hari cerah je..x de pun hujan..rupa2 nya..orang atas tengah basuh lantai depan umah die...habis air terperfcik masuk dalam umah Eina..kalau air tu xde bau aku x kisah la kiah oiii..ni bau TAIK KUCING!!!!!!

X pasal2 aku mengamuk hari ni..geram betul..dah la penat cuci bilik air,masak pulak...pastu depa tu g wat benda x bermoral camni pulak..kalau la korang kat tempat Eina ni..korang mengamuk ke cool je?? x pasal2 Eina kena basuh dapur hari ni..nasib baik sempat selamatkan periuk yang ada lauk Sup Daging Pedas Masam nih..kalau x resepi mat gebu nih..Eina kena tukar title jadi Sup air taik kucing..GILA!!!!

Ahhh..lantak la ngan orang yang x bertamadun tu kan..malas Eina nak amik pusing...Jom kite citer tentang sup yang amatlah sedap nye nih..very simple n healthy...tapi memang mabeles....resepi ni Eina dapat dari blog Che Mat Gebu jejaka yang memang pandai masak tuh..air tangan die memang mabeles laaa...banyak dah yang Eina try wat pakai resepi die..mmg menjadi dan sedappp...

Sampai anak2 Eina makan nasi 3x dah hari ni..belum masuk makan malam lagi tuuu...nasi dah habis dalam periuk..masak lagi la tu gamaknya...dorang suka sangat hirup sup tu..terutama si tembam Along...memang meratah je kejenye...penat laa cuti sekolah ni..asyik nak makan je dorang nih....

Jom la kite share resepi nih..Che Mat, as usual la ye..mintak halal..nak C&P ni ye...hehehe

SUP DAGING PEDAS MASAM

BAHAN-BAHANNYA :-)

500 gram daging,hiris nipis, cuci dan toskan
1 biji tomato, belah 8- x letak,xde stok
2 inci halia tua, hiris halus
5 ulas bawang putih, hiris halus
1/2 inci kunyit hidup, hiris halus
10 biji cili padi, diketuk
Garam secukup rasa
5 biji limau kasturi, ambil jusnya
Air secukupnya untuk merebus
Hirisan daun sup, untuk hiasan
Hirisan cili padi, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan-pun x letak..xde stok


CARA MEMBUATNYA :-)

1. Masukkan daging tadi bersama, halia, bawang putih, kunyit hidup dan cili padi ketuk. Tuang air secukupnya dan masak hingga mendidih. Kecilkan api dan renih hingga daging empuk.

2. Tambah garam secukup rasa dan jus limau kasturi (yang ni bergantung pada tekak masing2, nak masam tambah lebih, nak kurang masam letak sikit yea). Kacau dan masukkan tomato, biar masak sekejap. Rasa dan jika ok matikan api.

3. Senduk sup dalam bekas sesuai, tabur hirisan daun sup, bawang goreng dan hirisan cili padi. Hidangkan segera selagi hangat....

Saturday, November 13, 2010

SUP KAMBING MAMAK



Salam di petang Sabtu...Dah lunch ke belum?soalan maut ape kan?ade ke petang2 tya da mkn tgh hr ke belum?msti la org dah nak minum petang lak kan....haishh dak Eina nih...

Eina nak cepat ni..nak g kelas lak..so x leh nak bebel2 la hr ni ek..hari ni Eina msk SUP KAMBING MAMAK atas request mr hubby...dulu da penah buat...tp x ingat g campak kat mane resepi tu..td merempit la ke dapur2 senior2 blogger...terjumpa lak kat dapur Kak Ina KL...tp klau x silap Kak Ina wat sup tulang lembu..ye ke?x ingat lah..tp ape yg penting Eina mmg terjumpa resepi ni kat blog Kak Ina KL...so terus jatuh CENTA!!!!..menurut Kak Ina KL...die dpt resepi ni dr Chef Hanieliza...hubby kate mmg sedappppp..2 thums up 2 both of u sis..chef Hanieliza n Kak Ina KL..tp Eina ade olah @ derhaka skt resepi ni..hehehe..ampunnnn!!!

So,jom kite share resepi ni...Kak Ina..mtk izin C&P ye..tocheeee....

SUP KAMBING MAMAK
sumber : Kak Ina KL
resepi asal : Chef Hanieliza

Bahan2 nye :-
1 kg daging kambing
2 sudu besar  minyak makan
3 sudu besar rempah sup/kurma [bancuh dgn air sikit]-akak guna rempah kurma..tak de stoklah rempah sup (eina guna 1 paket kecil rempah sup adabi + 1 paket kecil rempah kurma adabi+air)
4 biji kentang [belah 4]-tak letak sebab tak ada stok - same lah kite,xde stok..hehehe
1 batang carrot [potong kecil]
1 pokok daun sup dan daun bawang [hiriskan]
1 batang serai [ketuk]
2 biji tomato [belah 4]
garam
bawang goreng - pun x letak,xde stok
air secukupnya
4 helai daun pandan - ni Eina tambah

Bahan tumbuk
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
1 s/k lada hitam

Bahan rempah tumis
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga 
 akak tambah : 1 bungkus sup bunjut tulang, sebatang daun saderi  di potong kecil, 1 batang lobak merah di potong memanjang, sedikit bunga kobis dan 1 biji bawang besar yang di hiris panjang
# eina pun tambah sup bunjut & 1 biji bawang besar

Cara2 nye:-

1. Daging kambing dipotongkan kecil. Basuh dan toskan. Kemudian direbus di dalam periuk sehingga empuk.Eina rebus dgn daun pandan utk menghilangkan bau hamis kambing...

2. Di dalam kuali lain,panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk, hirisan bawang besar, sup punjut  dan rempah tumis. Eina tumis dalam kuali baru sedap...Tumis sampai garing..

3. Masukkan rempah sup/kurma, tulang, serai dan kacau rata. Masukkan sedikit air.

4. Biarkan rempah2 tumis tadi merenih sekejap barulah di masukkan ke dalam periuk berisi daging kambing dan masukkan rempah yang telah di tumis bersama 1 biji tomato  yang di belah 6 dan sedikit batang saderi.

5.  Rebuskan sehingga tulang  betul-betul lembut. Akak rebus dalam 1-1 1/2 jam dengan api perlahan.

6. Masukkan kentang, carrot, air dan garam. Biarkan mendidih.

7. Biarkan reneh sehingga saderi  dan carrot lembut.

8. Tutup api dan masukkan tomato.

9. Masukkan dalam mangkuk hidangan dan taburkan bawang goreng,daun sup & daun bawang.

Friday, November 12, 2010

GULAI KICAP DAGING MY MOM


Salam di hari Jumaat yg mulia....sori lambat skt wat N3 hari ni...busy skt...tgh hari terpaksa pegi bank..settle loan...pastu on da way g bank lak dpt call dr member,bagitau neighbour Eina meninggal sbb sakit kencing manis...mmg dah agak lama arwah ni sakit..masuk keluar hospital..sempat la jugak Eina g jenguk arwah masa die sakit hr tu...cuma lately x sempat nak g jenguk die coz Eina pun busy sikit...

Hari ni, hari last sekolah..Esok da start cuti sekolah..best sangat rasa..da kkurang 2 tugas..basuh baju sekolah & iron baju sekolah..hehehe...tp yg x berapa bestnye...esok start la aktiviti yg sibuk..jap yang tu nak air..jap lagi yang ini nak nasi..jap lagi bergaduh..adoiiii...penat nak mikir tuh..heehehe

Sebelum keluar tgh hari tadi Eina wat Gulai Kicap Daging My Mom...nape name die gulai kicap ek?ntahlaa..lahir2,dr kecik lagi mak Eina suka masak ni & mmg kitaorg panggil gulai kicap..mmg sedap...& antara dishes  yg mmg Eina suka dr kecik especially bile my mom yg masak ni..mmg secukup rasa laaa...

Ok..jom kite share resepi ni..mmg sedapppp...

GULAI KICAP DAGING MY MOM

Bahan2 nye :-
1/2 kg daging batang pinang @ ape2 jenis daging yg anda suke
1 btg kayu manis
2 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
6 biji bawang merah - ditumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
1/2 cawan kicap manis
1 sudu besar ketumbar - ditumbuk
1 sudu besar jintan manis - ditumbuk
Sedikit Suun - direndam di dlm air paip & toskan
Minyak untuk menumis
Gula
Garam
Ajinomoto
Air secukupnya untuk kuah
1 keping asam gelugor @ asam keping

Cara2 nye:-
1. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumiskan bawang merah,halia & bawang putih yg ditumbuk tadi.

2. Tumis hingga garing & naik bau. Masukkan pula rempah 4 sekawan (kayu manis,buah pelaga,bunga lawang & bunga cengkih).

3. Masukkan daging & kacau2 daging tadi agar sebati dgn rempah tumis. Masukkan air secukupnya.

4. Masak sehingga daging empuk dan masukkan kicap,garam,gula,ajinomoto & asam keping.

5. Masukkan pula ketumbar & jintan manis yg ditumbuk. Sesuaikan rasa.

6. Akhir sekali masukkan suun & biarkan sekejap sehingga anda nampak suun tadi bertukar warnanya menjadi jernih @ transparent @ hingga suun anda masaklah ye..hehehe

7. Bolehlah ditutup api & dihidangkan bersama nasi panas & sambal belacan..meletupp ko...

Thursday, November 11, 2010

SAMBAL SARDIN



Salam penuh kemesraan semua!!!Pekaba? Da makan ke hari ni..sory la lately mmg kurang N3.Agak sibuk menguruskan satu benda..adoiiii..menyesal pun x guna kan..xpe laa,jadikan pengalaman hidup...

Pengalaman banyak mengajar kita dan mendewasakan kita kan...sebenarnya 2-3 hari ni mmg xde mood dan masak pun ala kadar je...so untuk hari ni Eina wat sambal sardin je..jom la kite tgk resepi....

SAMBAL SARDIN

Bahan2 nye :-
1 tin besar sardin
1 biji bawang besar - dihiris
1-2 senduk nasi cili giling
sedikit belacan
sedikit air asam jawa
Minyak untuk menumis
Garam
Ajinomoto

Cara2 nye:-
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga naik bau..jgn sampai garing ye..biar layu2 je bawang tu

2. Masukkan cili giling dan belacan.Masak hingga cili giling garing dan masak dengan sempurna

3. Masukkan pula air asam jawa. Biarkan sekejap dan bolehlah dimasukkan sardin

4. Biarkan menggelegak dan masukkan garam serta ajinomoto...dah siap!!!

Monday, November 8, 2010

KARI KAMBING MAMAK STYLE



Salam manis di  malam Isnin...lahai Eina oiiii...Lamo bonar x update blog...dah bersawang dah..nak masuk td pun kena vacume,sapu bagai..hahaha....

Nape la dibiar blog bersawang ek???? Sebenarnya kan..lappy xde..cik hubby bwk g outstation..yg ade kat umah ni pc yg dah tua tuh..nak upload gamba pun x dapet..hehehe

Sebab2 lain,malas..blh caye ke?hehehe..masak tetap masak..but lately...cehhh ckp omputih plk tuh...mmg kebelakangan ni Eina sdkt busy..ada la keje nye kan..hihihi..shhh biarlah rahsia...Hari ni atas permintaan cik hubby...Eina masak la Kari Kambing...haaa makan pun bertambah..amik ko...shhh diam2 tau..ni rahsia..die mmg suke mkn kambing esp kari kambing camni...tp Eina sori la nak mkn...mmg x leh nak accept benda ni.. ..da try mkn byk x,tp tekak n deria rasa Eina x leh nak terima..rasa nak terkeluar balik je..n mmg akn keluar..hahaha..cik hubby penah paksa Eina mkn byk x...tp mmg mtk maap la byk2..mmg x gemar benda ni...

Sebenarnye resepi ni sama je ngan KARI AYAM MAMAK STYLE yg Eina penah buat sebelum ni...cuma replace ngan daging kambing je..so Eina C&P je la ek...


KARI KAMBING MAMAK STYLE


Bahan-bahannya :-

1kg daging kambing- dipotong mengikut saiz yg anda suka ,dibersihkan & ditos



Bahan a)

10 ulas bawang putih - diblender

3 inci halia - diblender


Bahan b)

1 biji bawang besar - dihiris

4 tangkai daun kari

1 batang kayu manis

3 kuntum bunga lawang


Bahan c)

2 biji tomato - dihiris

2 batang serai - dititik

2 helai daun pandan


Bahan d)

8 sudu besar serbuk kari ayam Baba's

1/2 sudu kecil serbuk kunyit

sedikit serbuk cili kering

2 biji ubi kentang - dipotong dadu

3/4 cwn santan pekat


Bahan e)

serbuk lada hitam

serbuk lada sulah

serbuk ketumbar

serbuk jintan manis

garam



Cara2 :-

1. Tumis bahan a hingga naik bau

2. Masukkan bahan b & bahan c.Tumis hingga daun kari garing

3. Masukkan daging kambing & ubi kentang.Tutup periuk.Masa menumis daging kambing ni msti anda mula terbau aromanya...memang wangi..emmmm...Tumis lebih kurang 3 minit.Masak dengan api perlahan.Tambah air mengikut kuantiti kuah yg anda inginkan.Tutup periuk & biar mendidih

4. Masukkan bahan d & bahan e. Masak hingga ramuan rempah masak sebati.Selalu tutup periuk &masak dengan api perlahan

5. Bila kuah kari & daging kambing dah masak,baru masukkan santan & garam

6. Selalu dikacau agar kuah tidak naik minyak.Tutup api


#Boleh dihidangkan dengan apa saja hidangan yg anda suka spt roti canai,roti arab,nasi panas,nasi beriyani,roti jala,nasi himpit etc...SELAMAT MENCUBA...