~Selamat Datang ke Dapur Eina & Family~






Terima Kasih Daun Keladi...

Thursday, September 30, 2010

RENDANG DAGING MY STYLE



Salam sejahtera semua!!! Pekaba hr ini...moga2 hr yg mendung dlm hidup Eina akan berlalu begitu saja...malas dah nak pikir2...buat sesak otak n nafas je kan...biar sang labu tu terjun ngan labunya...hehehe
Korang dah makan ke arini? Hari ni my hubby request nak mkn nasi himpit ngan rendang daging,kari ayam n kuah kacang...aduss byk bonar menu die order...ponat den arini...tp x pe laa,asal ade tukang mkn,tukang masak pun "ON"  je.hehehe...
Tapi utk hr ni Eina kongsi resepi wat rendang daging lah dulu ye...bukan ape..nak g lipat kain lak...da 2 hr kain dok dlm basket merah tu...ni penyakit malas punya pasal laa...Resepi ni Eina belajar ngan akak Eina yg dok nun jauh kat Kelate...tqvm my dear Kak Ja...rendang ni da jd menu tetap bile tiba hr raye...kami sefamily mmg suke rendang yg basah @ berkuah sikit..tapi kalau korang nak keringkan sikit kuah tu pun ok gak...
Jom kite layan resepi dulu..dah melalut-lalut dah ni...





RENDANG DAGING MY STYLE

Bahan-bahannya:-

1kg daging lembu @ 1 ekor ayam
12 biji bawang merah*
1/2 biji bawang besar holland*
6 ulas bawang putih*
2 inci halia*
2 inci kunyit hidup*
1 inci lengkuas*
2 batang serai*
10 tangkai cili kering* - ikut tahap kepedasan yg anda suka la ye
5 biji cilli padi *- lebih pun x pe,tp biasa Eina x letak coz ank2 nak mkn,nanti pedas pulak
4-5 helai daun limau purut - dihiris halus
2 helai daun kunyit - dihiris halus
1/2 kg santan pekat
Garam
Gula
Ajinomoto
Minyak untuk menumis
1 susu besar kerisik

Cara2 :-

1. Daging dipotong mengikut saiz yg anda suka n dibersihkan n ditoskan
2. Bahan2 yg bertanda * dikisar halus.
3. Panaskan minyak di dalam kuali. Setelah minyak panas,tumis bahan2 kisar tadi hingga garing & wangi
4. Masukkan daging @ ayam. Biarkan sehingga air daging @ ayam tadi kering sedikit n bahan2 tumis tadi meresap ke dalam daging @ ayam
5. Masukkan gula,garam , ajinomoto & santan pekat. Masak hingga kuah agak kering.
6. Rendang seharusnya selalu dikacau agar tidak hangit/hangus & berkerak pada bahagian bawah
7. Masukkan daun limau purut,daun kunyit & kerisik. Kacau sebentar...Dah siap!!

# Boleh dihidang bersama nasi panas,nasi beriani,nasi minyak,nasi himpit,roti jala,roti & ape saja yg sesuai

Wednesday, September 29, 2010

SAMBAL SOTONG SIMPLE

Selamat bertemu kembali...wahhh skema nye ayat Eina hari nih...da lunch ke belum..burppp alhamdulillah!!! Eina dah mkn td...korang mkn ape utk lunch hr ni...msti yg sedap2 nih kan...Eina msk lauk simple je ari ni...SAMBAL SOTONG SIMPLE diberi nama..hehehe...sambal sotong ni feveret si along...kalau makan bertambah2...itulah nikmatnye menjadi mama ni...bile ank2 suke apa yg kite masak,kite rasa bahagia...bile org yg tersayang puji..kembang berbunga n x mahu kuncup2 bunga tu..hahaha...nak termuntah hijo dibuatnya...jom lah kite kongsi resepi yg simple ni..kang makin byk plk aku ngomelkan...






SAMBAL SOTONG SIMPLE

Bahan-bahannya :
300 gm sotong - apa2 je jenis sotong yg korang suke
7-8 tangkai cili kering - mengikut tahap kepedasan anda
1 labu bwg besar
Minyak masak
Sedikit belacan
Sedikit air asam jawa
Garam
Gula
Ajinomoto

Cara2:
1. Sotong dibersihkan n ditos
2. Kisarkan cili kering,bawang besar dan belacan
3. Panaskan minyak di dalam kuali.Setelah minyak panas,masukkan bahan kisar & kacau
4. Setelah bahan kisar tadi garing,masukkan air asam,garam,gula & ajinomoto
5. Masukkan pula sotong tadi.Masak dalam 5 minit & angkat.
6. Boleh juga masak dgn lebih lama,tapi mengikut pengalaman Eina,sotong kalau masak terlalu lama,akan mengeluarkan air..sementara nak tunggu air tu kering sotong pun dah jadi keras sebab dimasak terlalu lama...tapi ikut selera anda lah ye...
7. Bila masak,hidangkan bersama nasi panas n sayur campur..hmmm sedapnye..SELAMAT MENCUBA!!

Tuesday, September 28, 2010

MASAK LEMAK CILI API SIPUT SEDUT





Salam selasa untuk pengunjung blog ini...terima kasih yg x terhingga coz anda semua sudi meluangkan sedikit masa anda untuk surf blog saya yg x seberapa indahnya ni..hehehe...hari ini sebagai "PERASMI" kepada resepi dr air tangan saya,saya persembahkan...ceh ceh ceh..persembahkan gituuu...tarraaaaaaaa!!!MASAK LEMAK CILI API SIPUT SEDUT...feveret my family ni..berdecut2 bunyik die bile disedut..ekekeke..Harap anda semua sudi mencuba resepi yg senang n x seberapa ini...


MASAK LEMAK CILI API SIPUT SEDUT

Bahan-bahannya:

1kg siput sedut - dibuang bahagian belakangnya
1 biji kelapa parut - diambil santannya
5 biji bawang merah
3 biji bwg putih
1cm halia
7 biji cili padi - bergantung kpd tahap kepedasan yg anda suka
1 helai daun kunyit
2 btg serai - diketuk
Kunyit hidup @ serbuk kunyit
Minyak masak
Gula
Garam
Ajinomoto
1 kpg asam keping

Cara2:
1. Kisar @ tumbuk bawang merah,bawang putih,halia,cili padi & kunyit hidup
2. Panaskan minyak di dlm periuk...apabila minyak dah panas,masukkan bhn2 yg telah dikisar @ ditumbuk
3. Biar sehingga naik bau @ garing bahan2 tadi...masukkan serai yg telah dititik
4. Masukkan santan cair n siput sedut.Biarkan menggelegak sebentar.
5. Masukkan pula santan pekat,gula,garam,ajinomoto,asam keping.Sesuaikan dgn citarasa anda
6. Kuah tadi seharusnya selalu dikacau agar tidak pecah minyak,agak2 dah nak masak siput tadi,masukkan   daun kunyit.
7. Angkat & hiaskan mengikut "kekereatifan" masing2..hehehe..sesuai dimakan bersama ulam-ulaman,nasi panas,budu @ sambal belacan...Selamat mencuba!!!