~Selamat Datang ke Dapur Eina & Family~






Terima Kasih Daun Keladi...

Thursday, December 9, 2010

KEK MOIST COKLAT VERSI KUKUS



Salam semua...lahai Eina oo Eina..bersawang lagi le dapur ko ni ek..nak buat camne???busy pun ade..xde mood nak berblog yang lebihnye..hahaha..

Nak masuk tadi..aku vacume bagai...baru dapat masuk dapur nih..penat aku buat kuak kupu2 nak tepis sawang2 ni semua...hahaha...

Ok..hari ni Eina nak share resepi Kek Moist Coklat yang dah lame Eina buat ni...Tapi hari ni baru tergerak hati nak share..hampeh betul dak Eina ni kan..hehehe..resepi ni da lama Eina gunapakai untuk buat kek coklat...da almost 10 years pakai resepi ni..biasa Eina bakar dlm oven..tapi kali ni Eina try kukus pulak..orang kata kek kukus lagi sedap..so Eina cube je la...dan menjadi pulak tu..hehehe...sedappp..sekejap je habis...

Ok..jom kite share resepi ni..kalau rajin try la yer..mmg x menghampakan...oo ye...

KEK MOIST COKLAT VERSI KUKUS

Bahan2 nye :-
3 biji telur grade A
2 cawan tepung gandum
1 cawan air nescafe (3 sudu teh nescafe + 1 cawan air panas)
1 cawan minyak jagung
2 cawan gula halus
1 cawan serbuk koko
2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh essen vanilla
1 sudu teh garam halus
1 cawan susu cair

Cara2 membuatnya:-
1. Masukkan air ke dalam periuk kukusan dan biar hingga air mendidih

2. Ayak tepung gandum,serbuk koko,soda bikarbonat dan baking powder.

3. Pukul telur sampai berbuih.Masukkan minyak jagung,susu cair,air nescafe dan essen vanilla.

4. Masukkan bahan2 yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit.

5. Masukkan pula gula,mix sehingga sebati...

6. Masukkan ke dalam bekas yang sesuai yang telah dialas dengan kertas minyak dan dikukus selama 1 jam dengan api sederhana...Sebelum mengukus kek,make sure tutup periuk kukusan tadi diibalut dgn kain supaya air @ wap periuk tidak menitik kat atas kek kita ye...

4 comments:

izahdaut said...

wuuhh ...sedapnya tengok topping tu..sungguh mengiurkannn

eina said...

tq kak izah..tapi kak izah lagi pandai masak dr eina kan..

Nieza said...

salam eina,terliur lak nengok kek ni mlm2...terus rasa lapar..hehe btw salam kenal dr saya...saya follow.:)

eina said...

salam nieza...salam perkenalan jgk dr eina..hehehe..terliur ekk..nanti cubalah buat..tq coz follow eina...